Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за основната схема на квалификациите на Откритото първенство на Австралия. Поставеният под номер 3 в предварителната схема Димитров победи Томас Схоорел от Холандия с 6:7(5), 6:3, 6:1 за 1:51 час. 19-годишният хасковлия наниза 9 аса и не допусна пробив в мача.

202-сантиметровият холандец, който е 165-и в света, спечели първата част със 7:5 в тайбрека. До края обаче българинът реализира по два проби в подаването на съперника си във втория и в третия сет, за да триумфира.

За Григор Димитров това ще бъде второ участие в основната схема на турнир от "Големия шлем". През 2009 година той получи "уайлд кард" от организаторите на "Уимбълдън" като шампион при юношите от предишната година. Тогава той отпадна в първия кръг, след като се контузи и не успя да доиграе мача си с Игор Куницин (Русия). Българинът се отказа, изоставайки с 6:3, 0:6, 0:3. Малко след това, пак през 2009 година, Григор участва в квалификациите на "Ю Ес Оупън", но отпадна във втория кръг след поражение с 4:6, 3:6 от Томаш Белучи (Бразилия). През миналия сезон хасковлията загуби с 6:7 (4), 6:3, 3:6 от американеца Робърт Кендрик в първия кръг на пресявките на "Аустрелиън Оупън".

С преодоляването на квалификациите и достигането до първия кръг на основната схема, Григор Димитров си заработи общо 35 точки. 25 от тях с трите победи в пресявките и 10 - с достигането си до първи кръг. При класиране за втория кръг Григор ще спечели 70 точки - 45 за преодоляването на първия кръг плюс 25-те от квалификациите.

По-късно ще стане ясно кой ще бъде съперникът на Григор в първия кръг и кога ще се проведе двубоят./БЛИЦ