Първата ракета на България по тенис Григор Димитров стартира с победа участието си на турнира от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс с награден фонд 5 милиона долара. Роденият в Хасково състезател отстрани квалификанта Матю Ебдън с 6:4, 6:4. Гришо си осигури мач с водача в световната ранглиста Новак Джокович. Двубоят от третия кръг ще се състои във вторник срещу сряда българско време на централния корт, но точният час още не е определен.

Григор и лидерът в света се изправят за втори път един срещу друг в рамките на половин година. Първата им среща беше през октомври в Шанхай, когато Новак Джокович спечели с 6:3, 6:2 за по-малко от час.

Българинът за първи път е поставен в основната схема на "Мастърс" турнир и почиваше в първия кръг. Хасковлията не срещна проблеми с 25-годишния Ебдън, който е 113-и в класацията на АТП в момента. По един пробив във всеки от сетовете беше достатъчен за нашия тенисист, за да преодолее австралиеца.

Григор проби още в откриващия гейм, а след това печелеше подаванията си. При 4:2 пропусна да направи още един пробив. При 5:4 21-годишният българин сервираше за сета. Гришо загуби първите три точки, но показа нерви, изравни, а след това и спечели гейма.

Вторият сет се разви по същия начин. При 1:1 Димитров пропусна шанс за пробив, но реализира втората възможност и поведе. При резултат 3:1 българинът можеше да осъществи още един пробив, но не успя. След това двамата печелеха геймовете, в който сервираха, за да се стигне отново до 5:4. Този път Григор беше безапелационен, като не даде точка на Ебдън и след малко повече от час игра мачът приключи.

31-ият в света българин направи два аса и не допусна нито една двойна грешка. Победата е втора за Димитров срещу Ебдън и му донесе 26 000 долара от наградния фонд и 45 точки за ранглистата.

Джокович изненадващо се затрудни с Фабио Фонини и стигна до успеха в три сета - 6:0, 5:7, 6:2. Сърбинът отвя съперника си в първия сет само за 19 минути, но после загуби концентрация и позволи на италианеца да измъкне втората част./БЛИЦ

3_2.jpg