Григор Димитров започна с трудна победа участието си на “Мастърса” в Маями. Най-добрият български тенисист надви испанеца Алберт Монтанес с 6:1, 6:7 (5), 6:3.

Противникът на Гришо е №59 в световната ранглиста. Монтанес бе в серия от 14 поредни загуби на твърди кортове, а последната му победа бе от 2011 г., докато в същото време Димитров се чувства изключително комфортно на подобна настилка.

Нашият проби испанеца в четвъртия гейм на първия сет. Двойна грешка на Монтанес доведе до четвърти брейкбол, последва нова неточност за испанеца и пробивът бе факт. Това беше и решителният момент в сета. После Гришо отново проби за 5:1 след невероятен уинър от бекхенд. Той нямаше проблеми да реализира и за 6:1 и да затвори първата част от мача само след 26 минути игра.

Вторият сет започна добре за Монтанес, който сложи край на серията от пет поредни гейма в полза на българина. Съперниците реализираха подаванията си до 5:5. Тогава Димитров реши да смени ракетата си. Алберт също задържа подаването си с лекота и принуди Гришо отново да сервира за оставане във втората част. В крайна сметка се стигна до тайбрек. В него българинът дръпна с 3:0, преди да допусне испанеца да намали до 3:2. Резултатът после стана набързо 4:5, Монтанес си осигури два поредни сетбола. Гришо отрази единия, но на свой сервис противникът не сгреши и докара мача до решителен трети сет.

В третата част очевидно по-високата класа на Димитров си каза думата. Ришетелен се оказа четвъртият гейм, в който нашето момче направи пробив след три непредизвикани грешки на испанеца, после реализира подавенето си и поведе с 4:1. Хасковлията и Монтанес реализираха своите подавания. Гришо затвори мача за 6:3 с мощен ас.

Димитров за трета поредна година се класира за трети кръг в Маями и по този начин защити спечелените през изминалия сезон 45 точки за ранглистата. Той добави в сметката си и чек за 27 685 долара от наградния фонд. В третия кръг Гришо ще срещне победителя от сблъсъка между Кей Нишикори (Япония) и Маринко Матошевич (Австралия).