Най-добрият български тенисист Григор Димитров се върна в топ 30 на световната ранглиста след Откритото първенство на Великобритания. 22-годишният Димитров достигна до втория кръг на "Уимбълдън" и се изкачи с две позиции до 29-ата в класацията на АТР с 1330 точки. Хасковлията записа е рекордно класиране за български тенисист в историята на двойки. Той достигна до втория кръг в "Олд Инглънд Клъб" и при дуетите и вече е 82-ри с 900 точки.

Друг национал за купа "Дейвис" и трета ракета на страната Димитър Кузманов постигна най-предно класиране в кариерата си. Той се изкачи до 478-ата позиция с 68 точки.

Сърбинът Новак Джокович остава убедителен лидер с 12 310 точки, въпреки че загуби на финала на "Уимбълдън". Новият шампион в Лондон Анди Мъри (Великобритания) остана втори с 9360 точки. На трето място за първи път в кариерата си се изкачи Давид Ферер от Испания с 7220 точки, а четвърти е друг испанец - Рафаел Надал с 6860 точки.

Роджър Федерер изпадна от топ 4 на световната ранглиста за първи път от десетилетие. Швейцарецът отпадна изненадващо във втория кръг на "Уимбълдън" и не успя да защити титлата си, заради което вече е пети с 5785 точки. Федерер за последно беше извън топ 4 в подреждането на АТP на 23 юни 2003 година.