Най-добрият тенисист на България Григор Димитров е четвъртфиналист на US Open. Това стана факт, след като родната ракета победи с 6:3, 7:6, 1:6, 3:6, 6:3 шестия в света руснак Андрей Рубльов.

Григор започна по страхотен начин двубоя. Хасковлият направи ключов пробив в първия сет, което му помогна да затвори частта.

Във втората двамата си размениха по брейкове и в крайна сметка нещата трябваше да се решат с тайбрек. Там хасковлията направи важни минипробиви и поведе с 2:0.

Последва необясним спад в играта на Гришо, след което Рубльов се възползва и набързо върна интригата в срещата и руснака изравни сетовете.

В решителния пети Григор изригна, както започна мача и проби във важен момент и това му помогна да спечели мача.

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ US OPEN ПРИ МЪЖЕТЕ - ТУК
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ US OPEN ПРИ ЖЕНИТЕ - ТУК

Григор Димитров - Андрей Рубльов 6:3, 7:6, 1:6, 3:6, 6:3

ПЪРВИ СЕТ:

Двамата си размениха набързо първите подавания преди да се стигне до четвъртия гейм. Там Гришо успя от първия си опит да пробие подаването на съперника.

След това Рубльов избесня, като имаше три възможности да върне брейка на българина, но така и не успя. Веднага след това руснака поиска и медицински таймаут.

До края на сета Григор държеше ниво и не позволи на Рубльов да го пробие и успешно успя да затвори частта.

ВТОРИ СЕТ:

Втората част започна с три точки за пробив на Григор, но Рубльов се справи със заплахата.

След това двамата си разменяха подаванията си и дори си размениха по един бърз брейк.

В крайна сметка се стигна до тайбрек. Там Рубльов направи минипробив, но Гришо бързо го върна. След това нашенецът поведе набързо с три точки и получи точка за спечелване на сета и я релизира. 

ТРЕТИ СЕТ:

Третият сет стартира със сервис на българина. Българинът на два пъти имаше възможност да спечели гейма си, но Рубльов стигаше да равенство, а след това имаше и брейкбол. Руснакът го затвърди, а Гришо не можа да отговори на съперника и Рубльов направи два ключови пробива, с което намали частите до 1:2.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ: 

След летаргичния трети сет Григор повиши оборотите от основната линия в началото на следващата част и поведе с 0-30 в третия гейм. Рубльов сгреши от форхенд след хубав ретур на българина и се стигна до троен шанс за брейк-бол. Първите два бяха отразени с качествени сервиси на световния номер 6, а по същия начин беше неутрализиран и третия. За съжаление, българинът изпусна добра възможност да стигне до пробив и изостана с 1:2.

Димитров все пак беше убедителен на свой сервис и бързо изравни на 2:2, а после успя да се "закачи" отново на подаването на съперника и стигна до 30-30 от 30-0. Българинът имаше шанса да направи бекхенд в близост до мрежата, но Рубльов отгатна посоката и я върна, след което записа ас и дръпна с 2:3.

Гришо отново изглеждаше ограничен в движенията си и допусна да се стигне до 0-30, но с отлична поредица от подсечени бекхенди се добра до 30-30. Рубльов доминираше от основната линия с форхенда си и получи брейк-бол, от който се възползва моментално и поведе с пробив - 2:4.

Рубльов си взе подаването и поведе с 2:5, доближавайки се максимално до изравняване на сетовете, което и в крайна сметка се случи.

ПЕТИ СЕТ:

В първия сервис гейм на българския тенисист в сета се стигна до 40 равни, но все пак Григор спечели подаването си. Руснакът изравни за 1:1 гейма. Последва стабилен гейм за първата ни ракета.

В 4-ия гейм Григор успя да направи пробив, след като повиши нивото си на игра и започна да посреща по-стабилно. Българинът затвърди пробива и поведе с 4:1. Рубльов бързо взе подаването си. В следващия сервис гейм на Григор руснакът стигна до две точки за връщането на пробива. Българският тенисист обаче показа психика и обърна резултата, с което се приближи на гейм от спечелването на срещата. 

Рубльов бързо взе гейма си и принуди Григор да сервира за мача.