Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна с победа участието си на турнира от сериите Мастърс 1000 в Шанхай, след като записа успех с 6:3, 3:6, 6:2 над Зизу Бергс (Белгия). Мачът от втория кръг стартира в събота сутринта, а завърши едва днес.

В събота срещата беше прекратена заради дъжд, когато Гришо беше спечелил първия сет с 6:3, но във втория изоставаше с 2:4 и 15-30. Двубоят трябваше да се доиграе в неделя и беше първи в програмата на третия по големина корт на комплекса в китайския мегаполис, но въобще не започна заради продължилия през целия ден валеж.

Едва днес двамата тенисисти успяха да излязат на корта и да приключат мача си. Бергс довърши започнатото в събота и спечели втория сет. След това Григор Димитров беше по-добрият на корта в решителната част и резонно стигна до победата. 

Следващият съперник на българския тенисист ще бъде австралиецът Алексей Попирин. До момента двамата имат три изиграни мача, като Гришо изостава с 1:2 в общия баланс. Последната им среща беше на осминафиналите на Мастърс 1000 в Канада, където австралиецът спечели в три сета след обрат.

ПЪРВИ СЕТ
Мачът започна равностойно и никой от двамата тенисисти не взимаше лесно своето подаване. След това дойде пробив в полза на Григор Димитров за 3:1, но Бергс веднага върна брейка. След разменени спечелени собствени сервис-геймове последва нов пробив за Димитров. Българският тенисист поведе с 5:3, а след това при собственото си подаване спечели частта при първия си сетбол.

ВТОРИ СЕТ
Кошмарно начало на частта за Гришо. Той допусна пробив в първия си сервис-гейм, а това позволи на Зизу Бергс да поведе с 3:0, след като взе подаванията си. След това при 15-0 за Димитров мачът беше прекъснат за около пет минути заради дъжд. При 40-40 последва нова пауза в срещата заради валежа. След още пет минути последва ново подновяване на играта. В крайна сметка в много оспорван гейм Григор успя да вземе подаването си и намали изоставането си на 1:3. Последваха разменени собствени сервис-геймове, когато дойде ново прекъсване заради дъжд при 4:2 и 30-15 за Бергс при негов сервис. След това срещата беше отложена за неделя (6 октомври), но и тогава не се проведе, тъй като валежите не спряха през целия ден.

Продължение на мача
След подновяването на мача в понеделник сутринта Григор Димитров направи две поредни грешки и това позволи на белгиеца да поведе с 5:2 във втория сет. Гришо отговори със спечелването на собствен сервис-гейм на нула и намали изоставането си, но съперникът му получи шанс да подава за изравняване на резултата в мача. Бергс не позволи на българина да спечели точка и спечели втория сет с 6:4.

ТРЕТИ СЕТ
Григор Димитров спечели собствения си сервис-гейм за откриване на решителната част. След това българинът навакса пасив от 15-40, за да осъществи пробив, който впоследствие затвърди и поведе с 3:0. Последва размяна на спечелени собствени подавания от двамата тенисисти. След това Димитров направи още един пробив и получи шанс да сервира за спечелване на мача. Вместо това Зизу Бергс върна единия брейк. Гришо обаче върна пробива, а с това спечели сета с 6:2 и взе победата в мача.