ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ  БУКМЕЙКЪР  ТУК! 

Григор Димитров се класира на полуфинал на ATP 500 турнира в Ротердам след драматична победа. Първата ни ракета изигра един от най-напечените си мачове, в който ликува с 6:3, 3:6, 7:6(6) срещу световния №25 Алекс де Минор.

Българинът спечели първия сет, след това се представи неузнаваемо слабо във втория, а решителната част беше много интригуваща. В тайбрека на третия сет Димитров отрази два последователни мачбола, след като изоставаше с 4:6 точки, преди да обърне развоя - 8:6 точки, побеждавайки с изумителна точка след топка, която закачи линията. 

Съперникът на Димитров на полуфиналите ще бъде определен от дуела Даниил Медведев - Феликс-Оже Алиасим, които играят по-късно днес. 

200 лв Начален Бонус Спорт!

За последно Димитров игра на полуфинал в края на октомври миналата година на турнира във Виена, когато беше спрян на тази фаза от Медведев. Алекс Де Минор пък пропусна отличен шанс да си даде подарък за 24-ия рожден ден, който празнува днес.

Преди днешната победа Григор елиминира последователно в Ротердам Аслан Карацев с 6:1, 6:3 и световния №10 Хуберт Хуркач със 7:6(4), 7:6(5). 

Това беше четвърти мач на Димитров с Де Минор, известен като Демона от Австралия. Предишната победа на българина над австралиеца беше на осминафиналите на US Open 2019 г. - 7:5, 6:3, 6:4, когато впоследствие регистрира и участие на предпоследната фаза (загуба от Даниил Медведев). 

За Гришо това е трето достигане до полуфинал в Ротердам - един от любимите му турнири.

ПЪРВИ СЕТ
Григор започна силно и успя да спечели откриващия гейм на свой сервис, давайки само точка на Де Минор. Отговорът на австралиеца беше гейм на нула - 1:1. Третият гейм отиде на сметката на българина. Първата почивка дойде при 2:1, а след нея Григор се възползва от първата възможност за пробив в мача и поведе с 3:1. След това Григор затвърди пробива и преднината му набъбна на 4:1.

При последвалия сервис гейм на Алекс де Минор, Димитров стигна до 30:30, но с две последователни точки австралиецът се измъкна и намали изоставането си - 4:2. Впоследствие Григор си осигури аванс от 40:15, а бърза точка след грешка от форхенд на съперника доближи хасковлията на само гейм от спечелването на първия сет - 5:2. Де Минор намали на 5:3, след което обаче Григор не допусна изненада и взе сета - 6:3 за 36 минути игра.

ВТОРИ СЕТ
Григор бе неузнаваемо неубедителен в началото и Алекс де Минор бързо се възползва. Австралиецът взе първия гейм, след което проби за 2:0. Димитров спаси два брейбола и стигна до равенство 40:40, но съперникът му оползотвори третия си шанс.

Пробивът беше затвърден, след като Григор пропусна шанс да го върне. Последва нов пробив на началния удар на българина и Де Минор поведе убедително с 4:0. Петият гейм на втория сет беше най-дългия от началото на мача. Григор имаше три възможности да пробие, които бяха спасени. Със сериозни затруднения Де Минор успя да го спечели и поведе с 5:0. Непредизвиканите грешки на Григор от началото на сета набъбнаха до 11, което беше един от основните фактори за достигането до трети решителен сет.  

Димитров все пак не допусна „геврек“, като спечели гейм на нула, за да намали на 1:5. След това той върна и един от пробивите - 2:5, взе и следващия гейм - 3:5, но Де Минор стигна до успеха в сета с 6:3. 

ТРЕТИ СЕТ 
Финалният сет започна с ранен пробив за Де Минор, но Димитров успя бързо да се съвземе и след брейк на нула изравни за 3:3 гейма. Впоследствие двамата взимаха подаванията си и логично се стигна до тайбрек.

В него Де Минор поведе с 3:0, Димитров изравни за 3:3 точки. Де Минор стигна до два поредни мачбола при 6:4, но успя не само отново да изравни, но и да поведе със 7:6, стигайки до мачбол, който реализира със страхотно отиграване до мрежата и топка, която закачи линията.


Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК