Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби от испанеца Алехандро Давидович Фокина с 4:6, 7:6(2), 3:6 след 2 часа и 44 минути игра в първия полуфинал на “Мастърс” 1000 турнира в Монте Карло. Така Гришо пропусна шанс за втори път в кариерата си да спори за титла в надпревара от такъв ранг след Синсинати през 2017 година. След успеха си пък екзекуторът на Новак Джокович ще спори за трофея с победителя от сблъсъка между Александър Зверев и Стефанос Циципас.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

В първия сет имаше само един пробив и той се оказа достатъчен за Фокина да поведе в резултата. Гришо първи взе подаването на съперника във втората част, но след това допусна пълен обрат и след нови два пробива испанецът бе на път да спечели сета. Димитров обаче успя да изравни в тайбрека бе безупречен, изравнявайки резултата. В решителната трета част Гришо поведе с пробив и 2:0, но последваха пет поредни гейма на сметката на испанеца, който в крайна сметка пречупи българина по пътя към финала.

ПЪРВИ СЕТ
Двамата тенисисти спечелиха с лекота първите си подавания, но веднага след това Алехандро Давидович Фокина стигна до точка за пробив и взе сервис-гейма на Григор Димитров, за да поведе с 2:1. Испанецът веднага затвърди пробива и дръпна с 3:1 в резултата. След това съперниците продължиха да печелят геймовете при подаванията си. Димитров поведе с 30-0 в осмия гейм и имаше надежди за връщане на пробива, но това не се случи и испанецът поведе с 5:3. Последва гейм на нула в полза на Гришо, а в заключителния гейм Фокина реализира още първия си сетбол за крайното 6:4.

ВТОРИ СЕТ
Гришо много трудно взе подаването си на старта на втория сет, а след това проби Фокина и поведе с 2:0. Испанецът обаче веднага върна пробива след няколко продължителни разигравания, а след това спечели сервис-гейма си и изравни за 2:2. Последва нов оспорван гейм, в който екзекуторът на Джокович стигна до две точки за пробив и реализира втората, за да поведе с 3:2. Испанецът с лекота спечели на свой сервис и дръпна с 4:2. Гришо намали изоставането си на свой сервис, но след и Фокина лесно взе подаването си с гейм на нула, за да поведе с 5:3. Българинът записа нов силен гейм, давайки само точка на испанеца, а след това стигна до три точки за пробив и го реализира за 5:5. Димитров веднага затвърди пробива и направи пълен обрат за 6:5, но Алехандро Давидович Фокина отвърна с гейм на нула и прати сета в тайбрек. В него Гришо стигна до минипробив при 4-2 точки, а след това испанецът допусна още две грешки и при 6-2 българинът имаше четири сетбола, печелейки още първия за 7-2 и 7:6 гейма в сета.

ТРЕТИ СЕТ
С изключително продължителен гейм започна третата решителна част и е него Григор Димитров получи три шанса за пробив, стигайки до него с последния от тях. Веднага след това Гришо затвърди пробива с гейм на нула и поведе с 2:0. Следващият гейм продължи над 13 минути и в него Димитров пропиля пет възможности за пробив, за да спечели Фокина в крайна сметка подаването си. Испанецът бе окрилен и на свой ред взе подаването на Гришо, след което затвърди пробив аи направи пълен обрат за 3:2 в своя полза. Серията на Фокина продължи и той записа нов пробив, затвърждавайки го за 5:2. Най-накрая българинът успя да вземе гейм и при това убедително, за да намали изоставането си, но на свое подаване Алехандро Давидович Фокина стигна до три мачбола и затвори мача с ас за 6:3 в сета.

ГРИГОР ДИМИТРОВ - АЛЕХАНДРО ДАВИДОВИЧ ФОКИНА 4:6, 7:6(2), 3:6