Григор Димитров направи още една стъпка към попадане в основната схема на Откритото първенство на Австралия. Първата ни ракета при мъжете се класира за полуфиналите на турнира в Хелзинки (Финландия), с награден фонд 106 500 евро. На четвъртфиналите записа успех със 7:6, 3:6, 6:1 срещу Юлиан Райстер. Немецът е само на позиция зад Димитров в ранглистата.

Срещата започна зле за нашето момче. Немецът поведе с 3:1 след пробив само за 15 минути. В този момент Григор се посъвзе и взе следващите си подавания, макар и трудно. При 3:5 успя да върне пробива и това му даде увереност да заиграе по-добре. Веднага спечели гейм на нула, след което мачът отиде в тайбрек. Той мина през редица обрати. Първо Райстер поведе с 2:0 точки, но Димитров обърна до 3:2. след това пак германецът бе напред – 5:3. Последната дума бе за Гришо, който спечели със 7:5.

Вторият сет започна също с колеблива игра на българина. В първите си три сервисгейма той допусна два пробива и губеше с 1:4. Все пак Димитров успя да върне един пробив, но в крайна сметка даде частта с 3:6.

Равенството само ядоса Григор, който отвя съперника в третия сет. Той поведе с 4:0 гейма. Райстер намали на 1:4, но българинът си върна преднината – 5:1. Последва нов пробив и победа със 7:6, 3:6, 6:1 за час и 47 минути игра.

С успеха си над германеца хасковлията си осигури 45 точки за световната ранглиста, които ще го изкачат до номер 105 в ранглистата. Следващият му съперник е Ричар Беранкис (Литва). Двамата нямат среща досега, но мачът е важен, защото се борят за място в първия турнир от “Големия Шлем” в Австралия. По-рано днес Беранкис победи с лекота Франк Данчевич с 6:4, 6:2./БЛИЦ