Григор Димитров се класира на финала на турнира в Бризбейн след победа със 7:6(7), 6:2 над световния №3 Милош Раонич. Българинът ще спори за трофея с Кей Нишикори утре от 11:00 часа наше време. Финалът ще бъде излъчван директно по Евроспорт, както и в БЛИЦ с картина.

Благодарение на победата днес и достигането до битката за трофея в Бризбейн, Григор записва още един голям успех. 25-годишният българин ще изпревари идола си Роджър Федерер в световната ранглиста и за първи път ще бъде преди него в подреждането. Гришо никога не е крил, че израствайки като тенисист, негов модел за подражание е бил именно Маестрото, когото никога досега не е побеждавал (пет загуби). Неслучайно и стилът на игра на хасковлията наподобява този на звездата от Базел. Затова и като по-малък Григор беше получил прозвището Бейби Фед, но с течение на времето и успешните си изяви в тура Димитров се измъкна от сянката на Роджър.

С класирането си на финала в Бризбейн Димитров ще увеличи актива си с 60 точки. В същото време Федерер губи 150 точки, тъй като през 2016-а на свой ред игра финал в Бризбейн, а през този сезон участва на неофициалния турнир за смесени двойки "Хопман Къп", който не носи точки за ранглистата.

Така в понеделник двамата ще разменят местата си и Димитров ще бъде на 16-ата позиция, а Федерер на 17-ата. Швейцарецът се свлече надолу, тъй като заради контузия не взе участие в турнирите през втората половина на сезон 2016.

На финала утре Григор преследва пета титла в кариерата си и 16-а победа над тенисист от Топ 10, защото съперникът му Кей Нишикори е пети в класацията на АТР. Припомняме, че първият успех на българина срещу играч от Топ 10 дойде на 25 март 2012 година на турнира в Маями. В мач от третия кръг Гришо, който тогава е на 101-о място в ранглистата, побеждава №7 Томаш Бердих с 6:3, 2:6, 6:4, за да стане първият българин на осминафинал на състезание от сериите "Мастърс 1000".

Освен това Григор за първи път в кариерата си побеждава двама представители на Топ 10 на световната ранглиста в рамките на един турнир - Раонич и на 1/4-финалите австрийския талант Доминик Тийм, който е №8 в ранглистата - 6:3, 4:6, 6:3.

РЕЗУЛТАТИ И ПРОГРАМА НА ТУРНИРА В БРИЗБЕЙН