Иля Ивашка от Беларус надви трудно шведа Микаел Имер със 7:6 (8), 4:6, 7:5 за 3 часа и 22 минути, продължавайки напред на Sofia Open. Това се превърна в най-дългия мач в историята на турнира. Досегашният рекорд се държеше от Джон Милман и Жил Симон, които през 2020 година играха 3 часа и 15 минути.

В следващия кръг беларусинът, който е под номер 71 в световната ранглиста на АТП, ще срещне най-добрия български тенисист Григор Димитров в сряда от 18:00 часа.

В първия сет и двамата направиха по два пробива, за да стигнат до тайбрек при 6:6. Той премина изключително оспорвано, като по-опитният Ивашка се наложи с 10:8 точки.

Микаел Имер не се предаде и успя да направи пробив във втория сет за 2:1, след това го затвърди за 3:1 и успя да взема частта с 6:4.

В третия сет тенисистът от Беларус поведе с 3:0, а след това и с 4:2, но шведът не се отказа. Имер върна пробива и се стигна до 5:5. Ивашка отново взе аванс, а в 12-ия гейм проби и спечели мача след 7:5.

„Щастлив съм, беше луд мач, никога не съм играл по-дълъг трисетов мач в кариерата си. Беше супер ментален двубой и съм щастлив, че продължавам напред. Благодаря на всички, които останаха до толкова късно. Явно много обичате тениса“, каза Ивашка в интервюто на корта.

Относно двубоя с Григор Димитров в сряда, Ивашка каза следното: „Ще има много повече хора и те ще го подкрепят. Аз ще дам най-доброто от себе си и ще се опитам да се наслаждавам на момента. Не знам какво да очаквам, той играе у дома, цялото напрежение ще бъде върху него“.

Димитров и Ивашка ще се срещнат на корта за трети път. Миналата година те играха два пъти и си размениха по един успех. Димитров се наложи на червените кортове в Женева (Швейцария) с 6:4, 6:4, но няколко седмици по-късно Ивашка взе реванш и победи първата ракета на България с 6:2, 7:6 (4) на твърдите кортове във Вашингтон (САЩ).

Конкретно в София Ивашка играе за втори път. Той дебютира в турнира миналата година, когато записа победа на старта, но заради контузия не излезе за двубоя си от втория кръг. Димитров също участва за втори път. При дебюта си през 2017 г. той спечели трофея.