Българската звезда на световния тенис Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на Аустрелиън Оупън за втори път в кариерата си след 2014 година. Хасковлията се наложи с 2:6, 7:6 (2), 6:2, 6:1 над Денис Истомин. Узбекистанецът преодоля Новак Джокович по пътя си към мача срещу Гришо, но оказа съпротива на Димитров само в първите два сета. След това той получи и физически проблем, заради който ползва два медицински таймаута. Следващият съперник на българина ще бъде белгиецът Давид Гофен, който се наложи над Доминик Тийм от Австрия.

ПЪРВИ СЕТ
Началото на мача беше изключително равностойно. Истомин с лекота спечели първия си сервис гейм, а след него Гришо направи същото. Ситуацията се повтори и след това. Двамата взеха набързо своите подавания, а резултатът стана 2:2. Димитров оказа съпротива при подаването на узбекистанеца, но това не се оказа достатъчно и съперникът му поведе с 3:2. След това българинът спаси два брейкбола, но при третия направи грешка и така допусна пробив в сервиса си. Денис Истомин взе аванс от два гейм, след като спечели подаването си на нула, а след това направи нов пробив, за да спечели първата част на мача за 27 минути.

ВТОРИ СЕТ
Тази част беше значително по-равностойно от предишната. Двамата тенисисти печелиха своите подавания, като това се отдаваше по-лесно на Истомин. В самото начало на сета узбекистанецът пропусна две възможности за пробив в подаването на Гришо, но българинът успя добре да се защити. В 11-ия гейм на тази част ролите се размениха. Денис Истомин трябваше да спасява два брейкбола, за да се задържи в мача. След това Димитров спечели подаването си и се стигна до 6:6. Това наложи изиграването на тайбрек, в който българският тенисист се наложи със 7:2. След този сет Истомин ползва медицински таймаут.

ТРЕТИ СЕТ
Григор Димитров започна много добре третия сет. Той спечели подаването си на нула. Последва пробив в подаването на Истомин, който веднага беше затвърден с нов сервис гейм на нула. Едва след това узбекът успя да изравни играта, въпреки че видимо продължаваше да има физически проблеми, заради които взе медицинското прекъсване. Денис Истомин спечели два гейма при собствен сервис. Григор обаче постигна нов пробив за 6:2 при втория си сет бол и така поведе в резултата с 2:1. След тази част узбекистанският тенисист отново ползва прекъсване, като този път дори влезе в съблекалнята.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ
Физическият проблем оказа влияние върху играта на Денис Истомин, който във втори пореден сет допусна изоставане с 0:3. Григор Димитров спечели подаването си за начало на частта. След това направи пробив на нула, който беше затвърден с нов гейм на нула. Едва тогава узбекът спечели първия си сервис гейм, за да намали изоставането си на 1:3. До края на мача Гришо не даде никакви шансове на съперника си. Българинът спечели подаването си, а след това направи нов пробив в сервиса на Истомин. Така се стигна до положението, в което Димитров сервира за спечелване на срещата. Той взе подаването си на нула и приключи двубоя с първия си мачбол.

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И СХЕМА ПРИ ЖЕНИТЕ - АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И СХЕМА ПРИ МЪЖЕТЕ - АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН