Най-добрият български тенисист Григор Димитров обяви, че все още не е покорил върха, който иска. Победителят от ATP турнира в Стокхолм вярва, че добрите му резултати през този сезон са само началото на едно добро бъдеще за него.

„За тази година си поставям оценка 5,50", отговори Гришо на въпрос как оценява представянето си през вече приключилия сезон. "Най-силният в кариерата ми - спечелих важни мачове, а и първата си титла. Сега ми предстои малка почивка и започвам да се подготвям за новия сезон и първия си турнир в Бризбейн. С треньора ми (Роджър Рашийд) сме набелязали няколко неща, върху които да работим. Ще се подготвям в Лос Анджелис, защото ми харесва времето в Калифорния", добави Димитров по повод избора си за място, където да тренира - там, където живее и Мария Шарапова, а след това говори и за спечелването на първата си титла. 

"Успехът в Стокхолм не е само моя заслуга, а и на хората около мен - родителите ми и треньора. Сега отношението на всички към мен е по-различно, но не бих казал, че се чувствам звезда. Все още не съм покорил върха, който искам. След Стокхолм, сега целта ми са турнирите от Големия шлем. Ако успея на Уимбълдън - чудесно. Ако не, който падне първи", добави с усмивка Гришо. 

"През 2013 г. имах много приятни моменти, които ме карат да се усмихвам като си спомня за тях. Най-хубавият е спечелената титла, но това е само началото. Не празнувах, защото след мача отидох във фитнеса, а още на следващия ден трябваше да пътувам за Париж. "

"Дали един ден ще успея да се класирам за Мастърса в Лондон? Подобно нещо не е много близо, но не е и много далеч. За целта трябва да съм постоянен през цялата година. Хубавото нещо на тениса е, че всяка седмица имаш шанс да постигнеш нещо. Преди Стокхолм не бях във форма, 2-3 седмици имах само загуби, но дойде този турнир и въпреки че не се чувствах на 100% физически, все пак спечелих."
Какво мисли за съперничеството между най-добрите млади тенисисти на тура, един от които е той? "Всички сме много различни, всеки един от нас има негова характерна черта. Янович има агресивна игра и мощен сервис, Раонич също. Ще видим, бъдещето ще покаже дали ще има големи съперничества между нас. Уважаваме се помежду си и се поздравяваме като се видим. Да, всеки иска да е по-напред от другия, но това е съвсем нормално, и то не само в спорта."

13.jpg

През тази година освен спечелването на първата си АТР титла, Гришо реализира и още една мечта - да играе срещу Роджър Федерер. "Едно е да го гледаш по телевизията, съвсем друго да играеш срещу него. Бях напрегнат, но това се отнася и за двама ни. Да, той има повече титли и повече опит, но и той е тенисист като всички. Беше много интересно от емоционална гледна точка, а след мача бях по-изморен психически, отколкото физически. Вече знам кои са нещата, които трябва да направя по-различно, ако се срещнем пак. Няма да му се дам", заяви с усмивка Григор. 

"Да ви призная, в началото на мача ми беше малко смешно. Относно сравненията между нас, след като играхме един срещу друг, нека другите да преценят дали има основания за такива. Лично аз не се дразня. След края на мача, на мрежата, Федерер ми каза: "Продължавай да работиш в същия дух и успех през сезона". Имаше и още нещо, но него ще го запазя за себе си. Следващата седмица в Париж се срещнахме и го попитах как да играя срещу Дел Потро. Той ми отговори: "Ако ти кажа, после ще трябва да играя срещу теб", разкри още Григор Димитров. 

"На тура поддържам добри отношения с всички. Има шеги и закачи между нас, все пак играем всяка седмица едни срещу други. Хубаво е да има малко шоу", коментира хасковлията отношенията в мъжкия тенис, а след това бе попитан дали се дразни на негативните мнения в медиите. "Тези неща рядко стигат до мен, но ако чуя подобни коментари, те само ме амбицират още повече". 

"Сега следва почивка. Почивката ражда шампиона. От толкова много пътувания, сега имам нужда от малко време, в което да няма какво да правя. Да се събудя сутрин и да не трябва да ходя във фитнеса или на тренировка. Иначе през останалата част от сезона почти не излизам от фитнеса, за мен това е ежедневие. За да поддържаш добро ниво в тениса, се изисква отлична физическа подготовка. В момента съм готов да играя 4 сета, сега работя, за да успея да издържа и в петия", завърши Григор Димитров.