Григор Димитров и Маркос Багдатис няма да участват в предстоящия двубой между България и Кипър от плейофите за оставане във втора група на Евро-африканката зона за Купа Дейвис.

Гришо ще се пусне на турнира на трева в Нюпорт (САЩ) с награден фонд 500 000 щатски долара. Надпреварата започва следващия понеделник. Гришо имаше шанс да се превърне в първия българин, поставен под №1 в основната схема на АТР турнир. Хасковлията бе именно на тази позиция, след като Марди Фиш и Сам Куери се отказаха от участие, но организаторите дадоха "уайлд кард" на Джон Изнър и по този начин Димитров вече е втори поставен.

Сред останалите по-известни имена, които ще участват в Нюпорт, са Иво Карлович, Томи Хаас, Райън Харисън, Ричард Беранкис, Дъстин Браун, Роби Джинепри, Никола Маю и Доналд Йънг. Организаторите имат право да дадат още една "уайлд кард", която може би също ще е за тенисист от Топ 50.

Двубоят между България и Кипър ще се играе на 8-10 юли в зала "София", а българският отбор ще включва Димитър Кутровски, Тихомир Грозданов, Тодор Енев и Димитър Кузманов. Кипър ще заложи на Рарес Куздриореан, Кристофер Кутрузас, Фотос Фотиадес и Филипос Цангаридис.

На България е необходима задължителна победа, ако иска да запази мястото си във втора група, а като се има предвид състава на противниците ни, шансовете ни определено са големи.

Нито един от кипърските тенисисти няма класиране в АТР ранглистата - Куздриореан е достигал най-много до №1502 в света, а 18-годишният Цангаридис - до №1081. Кутрузас и Фотиадес никога не са печелили точки за ранглиста, пише tenniskafe. Първа ракета на България ще е Димитър Кутровски, който се намира под №553 в света. Дими направи своя дебют за националния ни отбор в началото на март, когато донесе и единствената ни победа в двубоя срещу Беларус.

Тото Грозданов се намира под №600, а за Купа Дейвис има 5 победи (4 на двойки) и 2 загуби. Тодор Енев е тенисистът с най-много победи за националния ни отбор (25), а в момента заема №905 в ранглистата. Четвърта ракета е младият Димитър Кузманов, който достигна до 1/2-финал на двойки на юношеския "Ролан Гарос" и е най-предно класираният български тенисист в световната ранглиста до 18 години. В момента Мико заема №1000 при мъжете, а дебюта си за националния отбор направи в мачовете срещу Беларус. Кузманов си партнираше с Валентин Димов, а резултата бе 6:2, 6:4, 6:4 в полза на Мирни/Игнатик. /БЛИЦ