Григор Димитров срази аржентинеца Диего Шварцман със 7:6 (4), 6:2, 6:2 в първия кръг на „Уимбълдън“ и започна убедително участието си на третия за годината турнир от Големия шлем.

До този момент Григор и Шварцман са бяха изправяли един срещу друг два пъти, като българинът взе своеобразен реванш за загубения почти спечелен финал в Истанбул миналата година. Тогава Димитров водеше в сетовете и имаше няколко добри шанса да затвори мача. Вместо това той допусна обрат, а в последния решителен сет дори не взе гейм и в крайна сметка се размина с трофея. През есента двамата премериха сили и в Ченгду, като този път победител бе българинът.

Така се случи и днес в Лондон, където Гришо имаше затруднения само в първия сет. Той поведе с 3:0 в първата част, но допусна обрат при 5:6 и в крайна сметка се стигна до тайбрек. Все пак в него българинът се наложи със 7:4 точки и спечели тази част, за да поведе в двубоя.

Във втората част Димитров нямаше никакви проблеми и след два пробива при 1:0 и 5:2 стигна до успеха с 6:2, за да се доближи само на сет от победата в мача.

Заключителният трети сет се разви като втория с ранен пробив за Гришо и затвърждаването му. Последва нов пробив за българина при 4:1, а до края Димитров нямаше никакви проблеми и отново спечели с 6:2, за да стартиа с победа в турнира.

Във втори кръг Гришо ще срещне победителя от двубоя Джеймс Уърд – Маркос Багдатис. Първият поставен, когото може да срещне Димитров, е американският дългуч Джон Иснър. Този двубой е възможен в трети кръг. В четвърти, ако стигне до него, Григор може да се изправи срещу Роджър Федерер.

ГРИГОР ДИМИТРОВ - ДИЕГО ШВАРЦМАН 7:6 (4), 6:2, 6:2

ПЪРВИ СЕТ
Срещата започна доста равностойно при подаване на Гришо, който губеше с 0:40, но направи четири поредни точки и имаше предимство, но след отново се стигна до равенство. В крайна сметка все пак Димитров спечели първия гейм. Веднага след това най-добрият българскио тенисист стигна лесно и до пробив, за да поведе с 2:0 гейма в сета. Димитров затвърди пробива с нов бърз гейм в своя полза при свой сервис и поведе с 3:0. След нов равностоен гейм Шварцман спечели подаването си и намали на 3:1. Веднага след това аржентинецът върна пробива, записвайки гейм на нула при сервис на Гришо и съкрати изоставането си на 3:2. Шварцман отново спечели подването и и изравни за 3:3, а срещата продължи да се развива равностойно. След три загубени гейма Гришо все пак спечели отново подаването и поведе с 4:3. Двамата продължиха да печелят подаванията си до 5:5, след което аржемтинецът направи нов пробив за 5:6. Гришо все пак успя да върне пробива и да доведе сета до тайбрек. В него българинът стигна до три поредни сетбола при 6:3 точки и в крайна сметка спечели със 7:4 точки, за да триумфира в тази част.

ВТОРИ СЕТ
Още в началото на втората част Димитров стигна до пробив и поведе с 1:0 гейма. След това двамата продължиха да печелят подаванията си до 4:2, когато Гришо отново проби съперника и дръпна с 5:2. Веднага след това първата ни ракета бързо затвърди втория си пробив в сета и го спечели безапелационно с 6:2.

ТРЕТИ СЕТ
Гришо стартира в третия сет също като във втората част с пробив и затвърждаването му за 2:0 гейма. Двамата отново спечелиха следващите си подавания, но Димитров направи нов пробив и поведе с 4:1. Българинът отново затвърди пробива си и при 5:1 очакваше по-спокойно края на сета. Първата ни ракета затвори частта отново при 6:2, както го бе направил и във втория сет, за да триумфира като победител в срещата.

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА и СХЕМА НА "УИМБЪЛДЪН" ПРИ МЪЖЕТЕ

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА и СХЕМА НА "УИМБЪЛДЪН" ПРИ ЖЕНИТЕ