Най-добрият ни тенисист Григор Димитров сложи край на лошата серия, в която беше попадна от месец март. След четири поредни загуби българинът най-накрая се поздрави с успех, надделявайки над коравия германец Филип Колшрайбер със 7:6(7), 6:4 в среща от първия кръг на турнира в Мадрид.

В следващата фаза от надпреварата Димитров ще се изправи срещу победителя от сблъсъка между Роберто Баутиста Агут и Иво Карлович.

Първи сет
Първата част беше изключително равностойна. Гришо допусна пробив в петия гейм, който обаче върна веднага за 3:3. До края на частта двамата тенисисти сведоха до минимун грешките си и в крайна сметка се стигна до тайбрейк. В него Димитров започна отлично и поведе с 2:0 след мини пробив. Последва уверена игра на българския тенисист и 6:3 за него. Колшрайбер спаси двата брейкбола на своя сервис, а Димитров изпусна и най-удобната възможност при собственото си подаване. При 7:7 Гришо проби за втори път в тайбрека и впоследствие спечели подаването си, с което и частта.

Втори сет
Вторият сет започна по прекрасен начин за Димитров, който поведе с 2:0. В шестия гейм обаче той загуби подаването си и резултатът бе изравнен - 3:3. Колшрайбер спечели следващия си сервис гейм и поведе с 4:3. Отговорът на Гришо не закъсня и резултатът отново бе изравнен. Последва драматичен гейм, в който българският тенисист демонстрира хакатер и стигна до пробив. В решаващия гейм Димитров изпита сериозни затруднения, но в крайна сметка го взе и спечели двубоя.