Първата ракета на България по тенис при мъжете Григор Димитров постигна историческа победа. В първи кръг на Аустрелиън Оупън хасковлията победи Андрей Голубьов (Казахстан) с 6:1, 6:4, 6:2. Двубоят се игра на корт №10. Гришо постигна три поредни успеха в квалификациите, след което се разправи по безапелационен начин с 38-ия в света Голубьов.

Това е първа победа на български тенисист в основната схема на Аустрелиън Оупън. За последно българин игра в основната схема на турнира преди 11 годинr, когато Орлин Станойчев загуби от чеха Даниел Вачек с 1:3 сета. Успехът е и първи за Григор в основната схема от надпревара от Големия шлем.

Димитров дебютира на Уимбълдън през 2009 година, но отпадна от Игор Куницин. Тогава българинът поведе с 6:3, но загуби втория сет с 0:6, а в третия получи контузия и се отказа.

Във втория кръг Григор ще играе с победителя от мача между поставения под №19 в схемата Станислас Вавринка (Швейцария) и Теймураз Габашвили (Русия). Треньор на Вавринка в момента е бившият наставник на Димитров - Петер Лундгрен.

Българинът даде само 7 гейма на Голубьов и победи само за 1 час и 33 минути. Димитров не допусна нито един пробив в сервиса си. Хасковлията реализира 5 от 13 възможности за пробив. Григор спечели общо 96 точки в срещата, а противникът му - 61. Двамата тенисисти записаха по 2 аса и 2 двойни грешки.

Димитров и Голубьов си размениха по един гейм в началото на мача, но Григор осъществи ранен пробив и поведе с 3:1, като не загуби гейм до края на първата част.

Вторият сет бе най-равностоен, но при 3:3 българинът отново спечели подаването на съперника си, а при 5:4 получи възможността да сервира за втория сет. Григор затвори сета с 6:4.

В първия си сервис-гейм в третата част Гришо губеше с 0:40, но показа характер и се спаси, а веднага след това проби за 2:1. При 5:2 българинът сервира за спечелване на двубоя и с лекота стигна до 6:2.

След успеха Григор ще събере 70 точки и със сигурност ще влезе в Топ 100./БЛИЦ