Най-добрият ни тенисист Григор Димитров приключи участието си на Мастърса в Шанхай, след като в среща от втория кръг отстъпи с 6:7, 5:7 на Анди Родик. Българският талант изигра силен мач срещу бившия №1 и настоящ №15 в света, но в крайна сметка не успя да стори чудото и да го елиминира.

Още от начало на двубоя талантът от Хасково заложи на атаката и се опитваше да контролира разиграванията, докато Родик бе пасивен и разчиташе на грешки на българина, които в интерес на истината следваха една след друга. В третия гейм на срещата Димитров отрази две точки за пробив и след 12 минути борба успя да измъкне подаването си. Стигна се до 4:4, когато Родик получи нов шанс да пробие, след като Гришо се подхлъзна в опит да стигне до къса топка. В следващото разиграване българинът пресили форхенда си, а при 5:4 бившият №1 сервираше за сета. В този момент Григор изигра най-силния гейм, в който посрещаше, и след красива игра успя да върне пробива в последния възможен момент. В тайбрека Димитров спечели само една точка на свой сервис и след 3:7 точки загуби първия сет. Сет, в който Димитров направи 22 уинъра, но и цели 33 грешки. Статистиката за Родик показваше 7 уинъра и 8 грешки.

Втората част започна много добре за Димитров, който стигна до два брекпойнта и успя да пробие още при първия си опит. Последваха няколко разменени подавания и резултатът стана 4:3 в полза на Гришо. В следващия гейм обаче българинът направи три двойки грешки и въпреки че спаси първите два брекпойнта за американеца, след разиграване с 43 удара, Родик в крайна сметка успя да върне пробива. Димитров обаче показа завидна воля и след като не успя да реализира първите си 3 брекпойнта, в крайна сметка все пак направи пробив и сервира за сета. Когато обаче се стигна до сет бол, Григор не успя да го вземе, за разлика от Родик, който се възползва от единствената си възможност и върна пробива, с което изравни резултата. Бившият номер едно в света без проблеми взе следващото си подаване и поведе за първи път във втория сет с 6:5. В последния гейм Анди Родик поведе с 40:0 и успя да реализира още първия си мач бол.

За Гришо това бе 12-а загуба от общо 12 изиграни мача срещу тенисисти от Топ 20 на света.

Намиращият се през тази седмица под №72 в света Димитров напуска турнира в Шанхай с 21 300 щатски долара от наградния фонд и 45 точки за ранглистата, които ще го изкачат от едно до три места в зависимост от представянето на останалите тенисисти, намиращи се около тази позиция.

През следващата седмица Григор е подал заявка за участие на турнира в зала в Стокхолм с награден фонд 600 000 евро. Хасковлията попадна директно в основната схема, а там са още Монфис, Вавринка, Чела, Раонич, Багдатис, Блейк, Дел Потро и Сьодерлинг, като последните двама са под въпрос.