Завърналият се на корта след успешно лечение от коронавирус Григор Димитров загуби от 38-годишния испанец Фелисиано Лопес с 2:3 части (10:17, 15:14, 16:12, 12:16, 0:2) във втория си мач от второто издание на демонстративния турнир в Ница, организиран от треньора на Серина Уилямс - Патрик Муратоглу.

Димитров падна в първата част, но след това подобри играта си и обърна нещата в своя полза, печелейки следващите две четвъртини. В крайна сметка Лопес успя да изравни да докара нещата до тайбрек, в който двойна грешка провали Гришо, който допусна второ поражение в надпреварата, а испанецът пък записа втора победа.

Вчера най-добрият български тенисист дебютира в Ultimate Tennis Showdown (UTS 2) с поражение с 0:4 части от френския ветеран Ришар Гаске, а Фелисиано Лопес надви Алексей Попирин с 3:1 части.

Надпреварата се провежда в експериментален формат с четири четвъртини от по 10 минути всяка. Ако се достигне до равенство 2:2 части, се играе решителна пета, която се взема на принципа на „внезапната смърт“ – първият тенисист, записал две поредни точки, е победител.

Winbet - победата е на върха на пръстите (18+)

За Гришо това е първо участие на турнир, след като обяви, че е излекуван от коронавируса, с който се инфектира след участието си на двата демонстративни турнира от веригата „Адрия Къп“ в Белград и Задар. Българинът в момента се опитва да се върне към добрата си състезателна форма преди рестарта на сезона в мъжкия професионален тенис през август.

Турнирът е с продължителност от две седмици, като играчите са разпределени в две групи от по четирима. Срещите за трофея на Ultimate Tennis Showdown 2 са на 1 и 2 август.

ГРИГОР ДИМИТРОВ - ФЕЛИСИАНО ЛОПЕС 10:17, 15:14, 16:12, 12:16, 0:2

ПЪРВА ЧЕТВЪРТИНА
Срещата стартира равностойно с размяна на точки, но след това Фелисиано Лопес направи три поредни и дръпна с 6:3. Постепенно разликата в полза на испанеца набъбна до 11:4 след шест минути игра. Гришо така и не съумя да съкрати огромното си изоставане и минута преди края губеше с 9:15. В крайна сметка испанецът триумфира в тази част със 17:10.

ВТОРА ЧЕТВЪРТИНА
Тази част започна равностойно и въпреки че Гришо поведе с 5:3, испанецът успя да изравни за 5:5. След това Фелисиано Лопес направи пълен обрат и поведе с 10:6. Димитров обаче спечели четири поредни точки и изравни за 10:10. Минута преди края българинът губеше с 11:14, но с едно разиграване спечели две точки благодарение на специална карта по правилата и 10 секунди преди края резултатът бе 14:14. Изключително драматично с последното разиграване в частта и грешка на Лопес при неговото подаване Гришо спечели с 15:14.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТИНА
Гришо се разигра и поведе с 5:1 в началото на третата част. Лопес се възползва от картата си за две точки и намали до 5:3. Четвъртината продължи да бъде равностойна, но лека полека Димитров дръпна с 14:10 минута преди края. Българинът не допусна изненада до края на частта и я спечели с 16:12 точки.

ЧЕТВЪРТА ЧЕТВЪРТИНА
Фелисиано Лопес взе първите две точки в тази част, но Гришо бързо изравни за 2:2. Последваха три поредни точки за испанеца и 5:2 в негова полза. Частта продължи с динамичен тенис и Димитров обърна нещата до 7:6 в своя полза, но Лопес изравни за 7:7 с ас. Три минути преди края Лопес водеше с 9:7, но Димитров използва картата си за две точки и след спечеленото разиграване изравни за 9:9. Две двойни грешки на българина го оставиха назад в резултата при 9:12 минута и половина преди края. След това Лопес използва своята карта за две точки и си ги спечели, повеждайки с 14:9. Грешките на Димитров продължиха и испанецът дръпна с 16:9. В крайна сметка Лопес спечели с 16:12 и се стигна до решителен тайбрек и "внезапна смърт".

ТАЙБРЕК
Фелисиано Лопес спечели подаването си, а след това Гришо направи двойна грешка и според правилата на турнира срещата приключи с победа за испанеца.