Григор Димитров победи първата ракета на Италия Фабио Фонини след успех с 6:3, 5:7, 6:2 и за първи път в кариерата си се класира за 1/8-финалите на турнира от сериите "Мастърс" в Париж.

По този начин Гришо отмъсти на световния №18 за тежката загуба, която му нанесе в началото на годината на турнира в Сидни - 3:6, 1:6.

В спор за място на 1/4-финалите в Париж българинът ще се изправя срещу поставения под №4 в схемата Хуан Мартин дел Потро (Аржентина).

Срещата с Фонини не започна по най-добрия начин за Гришо, тъй като позволи на италианеца да го пробие още в първия гейм при първия брейкбол. Димитров съумя бързо да изравни резултата и да заличи предимството на съперника, след което направи 2:1 в своя полза. При 2:2 гейма Гришо отново допусна пробив на подаването си, но пак успя да го върне още при следващата възможност за 3:3. След това хасковлията направи много силна серия и спечели следващите три гейма, в които направи един пробив и затвори сета - 6:3.

Вторият започна отлично за Гришо, който направи ранен пробив за 1:0 и дори успя да го затвърди и да поведе с 2:0. След това обаче българинът загуби подаването си и Фонини изравни - 2:2. При 3:3 италианецът отново на свой ред позволи на Димитров да го пробие и гаджето на Мария Шарапова поведе с 4:3. Гришо сервираше за затвърждаване на пробива, но отново бе пробит – 4:4. Фонини поведе с 6:5, когато българският тенисист сервираше за оставане в сета, но италианецът направи нов решаващ пробив и затвори сета със 7:5 гейма.

В третия сет Григор влезе уверено и след два поредни пробива поведе с 4:1. След това двамата тенисисти си размениха по един пробив и българинът продължи да води с 5:2. Григор Димитров започна колебливо осмия гейм в третия сет, но все пак се стегна и спечели мача още при първата си възможност - 6:2.

Така Димитров се класира за 1/8-финалите в Париж, където ще се изправи срещу четвъртия поставен в турнира Хуан Мартин дел Потро, който победи с 6:4, 7:6 Марин Чилич.

С елиминирането на Фонини българинът си заработи 34 020 долара от наградния фонд и 90 точки за световната ранглиста.

Мачът на Гришо с Дел Потро ще бъде в четвъртък, като точният час ще стане ясен по-късно.

Аржентинецът спечели единствената им среща до този момент след 6:4, 6:4 на 1/2-финалите в Ротердам по-рано този сезон, след което успя да триумфира и с титлата. Само преди дни Дел Потро срази Роджър Федерер за втора поредна година на турнира в Базел и ликува в родното място на швейцареца.