Българският тенисист Григор Димитров записа страхотна победа във втория кръг на турнира в Мюнхен (Германия) с награден фонд 450 хиляди евро. Той победи номер 25 в света Маркос Багдатис (Кипър) с 3:6, 7:6, 6:2. Мачът продължи два часа и 10 минути. Това е вторият най-голям успех в кариерата на 19-годишния българин, който преди две години надигра номер 23 в света Томаш Бердих на турнира в Ротердам. Класирането на четвъртфинал е най-доброто представяне на Димитров в надпревара от веригата на Мъжката тенис асоциация.

x610.jpgГригор излезе притеснен на корта и позволи пробив при втория си сервис гейм. Така Багдатис дръпна с 3:1, след което взе първата част с 6:3. Вторият сет премина без нито един пробив и се стигна до тайбрек. В него по-опитният състезател водеше с 4:2 и 6:4, но Димитров изравни до 6:6 и спечели следващите разигравания за 8:6. Решителната трета част започна с отлична игра за българина. Той направи пробив за 2:1, след което взе три гейма за 5:1. Багдатис намали на 2:5, но Димитров направи 6:2 с лекота.  

В кариерата си досега Багдатис имаше 8 победи от 8 мача с български тенисисти. Той има успехи през 2003 година над Илия Кушев и Радослав Лукаев.

За “Купа Дейвис” през 2007-а побеждава Йордан Кънев и Тодор Енев и записва победа на двойки над Енев и Кушев. Година по-рано Маркос гостува с националния си отбор в Пловдив, като отново има три успеха – над Кънев, Кушев и на двойки над Кушев и Ивайло Трайков. Очаква се той да бъде в тима на Кипър за плейофа за оставане в група 2 на зона Европа/Африка от турнира, който ще се играе в София между 8 и 10 юли.

В четвъртфиналите Димитров ще играе с победителя от двубоя между петия поставен Флориан Майер и Теймураз Габашвили. Преди 20 дни Гришо падна от Габашвили с 6:7, 3:6 в Хюстън (САЩ).

За двете си победи българинът взима 45 точки за ранглистата и над 11 хиляди долара от наградния фонд. Тази вечер той ще играе в първия кръг на двойки заедно с Филип Печнер. Техни съперници са Робин Хаасе и Лукаш Кубот. 

2_1.jpg

3.jpg

4.jpg