Най-добрият български тенисист Григор Димитров отстрани трудно руснака Дмитрий Турсунов с 6:2, 1:6, 6:4 в първия кръг на турнира в Ротердам. 

Поставеният под номер 8 в основната схема българин губеше с 0:2 гейма в началото на първия сет, след като Турсунов спечели подаването си и веднага след това направи пробив. Българинът обаче веднага върна пробива и след това спечели своя сервис гейм, в който реализира 2 аса. Последва нов пробив на Гришо за пълния обрат до 3:2 и до края на сета българинът не допусна никаква изненада – 6:2.

В първите три гейма на втората част двамата спечелиха подаванията си, но в четвъртия Гришо бе пробит за 1:3. Турсунов веднага затвърди пробива си и до края на сета продължи да доминира, печелейки го безапелационно с 6:1.

Заключителната трета част започна равностойно, като и двамата спечелиха по един свой сервис гейм, а след това си размениха и по един пробив, за да се стигне до 2:2 гейма. След това съперниците отново започнаха да печелят безпроблемно подаванията си. Гришо поведе с 5:4, а Турусунов пожела почивка и помощ от физиотерапефта си заради проблем в областта на кръста. Последва оспорван гейм, в който след поредица от равенства Турсунов спаси два мачбола, но в крайна сметка изкара топката в аут при третия мачбол за Гришо, който спечели сета с 6:4, а с това и срещата.

Преди това двамата бяха играли два пъти помежду си досега. През 2010 година Димитров печели със 7:6 (4), 6:3 в Банкок, а през 2011 Турсунов надделява в Марсилия след два тайбрека с 6:7 (6), 7:5, 7:6 (4).

В следващия втори кръг Григор Димитров ще играе с Ернест Гулбис, който елиминира Денис Истомин след успех с 6:4, 7:6(4). Досега българинът не се е срещал с латвиеца. 25-годишният Гулбис в момента е 23-и в световната ранглиста.