Най-добрият ни тенисист Григор Димитров преодоля първи кръг на първия за годината турнир от Големия шлем – Аустрелиън Оупън. Българинът записа чиста победа с 6:3, 7:6(8), 6:3 срещу италианеца Паоло Лоренци. Срещата продължи 2:27 минути, а хасковлията изпита затруднение главно във втория сет, когато се стигна до тайбрек, който бе спечелен трудно с 10-8.

Следващият съперник на Димитров ще бъде победителят от срещата между квалификантите Йозеф Ковалик от Словакия и Марко Трунгелити от Аржентина.

Първи сет
Димитров застана на сервис в началото на мача, но негова грешна и форхенд уинър на Лоренци доведоха до пробив. Григор обаче веднага го върна, след като се въползва от две грешки на съперника си – 1:1.

Двамата тенисисти спечелиха следващите си сервис геймове и се стигна до 3:3. Григор изстреля сервис от 200 км/ч, а след успешна атака на мрежата излезе напред в резултата – 4:3.

При подаването на Лоренци, българинът стигна до две възможности за пробив и след грешка на италианеца се стигна до брейк – 5:3. Българинът нямаше никакви проблеми при своето подаване и спечели първия сет с 6:3.

Втори сет

Паоло Лоренци потегли със сервис гейм на нула, а след това стигна до два брейкбола при подаването на Димитров. Българинът обаче успя да се измъкне и спечели гейма - 1:1. Гришо бе на два пъти близо до пробив при последвалото подаване на италианеца, но не съумява да го стори и да дръпне напред.

До края на сета двамата печелиха безпроблемно подаванията си, като се откри една единствена точка за пробив и тя бе за Димитров при 4:4. Той обаче отново не се възползва и постепенно сетът стигна до тайбрек.

Тайбрекът започна с точка за Лоренци след неуспешен опит за минаващ удар на българина, който допусна и минибрейк. Италианецът поведе с 3-1 след ас по правата, но след допусна грешка и смяната на полетата дойде при 3-3. След форхенд в мрежата Лоренци поведе с 6-4, но Димитров приключи с мощ следващата точка и спаси сетбола. Италианецът стигна до нов сетбол, но Гришо отрази с агресивна игра. Резултатът стигна до 8-8, а след аут на Лоренци сетболът бе за Димитров – той атакува и не сгреши - 10-8 в тайбрека и 2:0 сета.

Трети сет
Тази част тръгна лошо за Димитров и той допусна пробив още при първото си подаване. Лоренци достигна до брейкбол и при 2:1 в своя полза, но тогава българският тенисист се справи със ситуацията.

При 3:2 в полза на Лоренци, хасковлията успя да върне пробива и с това окончателно отказа своя опонент. Лоренци не успя да спечели и следващото си подаване и срещата приключи след 6:3 за Григор в третият сет.