Григор Димитров спечели десетата титла в кариерата си. Българинът триумфира на турнира по тенис в Шербург, с награден фонд 42 хиляди евро. На финала той победи френския състезател Никола Маю с 6:2, 7:6. В петте си изиграни срещи в надпреварата 19-годишният хасковлия изигра шест тайбрека, от които спечели пет.

mahut.jpgНикола Маю стана световно известен миналата година, след като игра в най-дългия мач в историята на тениса. Той загуби от Джон Иснър с 4:6, 6:3, 7:6, 6:7, 68:70 след 11 часа и 5 минути в първия кръг на “Уимбълдън”. През януари пък облече женски екип, сложи дълги чорапи и розова лента в демонстративна среща на “Хопман Къп”.

Маю и Гришо имаха по една разменена победа преди срещата си днес. Миналата година маратонецът победи хасковлията на финала на "Чалънджъра" в Орлеан, като това бе първа загуба за Димитров в мач за титла.

Двубоят в Шербург започна равностойно, като състезателите печелеха лесно при свой сервис до 2:2. Григор направи 3:2 и реализира първия пробив – 4:2. Маю сервира за оставане в сета, но българина не му даде нито една точка, след което затвори частта за 22 минути игра.

Вторият сет започна зле за Димитров. Никола проби, но 19-годишият национал изравни. Стигна се до нов пробив за французина, след което двамата стабилизираха сервисите си до 3:2 в негова полза. В този момент Гришо върна пробива, след което поведе с 4:3. Следващият гейм бе много интересен и продължителен. Българинът поведе с 40:15, но Маю изравни. Нашето момче отрази 3 геймбола, но накрая опитът на 29-годишният му противник се оказа решаващ и той стигна до 4:4. Двамата взеха лесно следващите геймове за 5:5. С много мъка Димитров поведе с 6:5 и получи 3 мачбола при сервис на Маю, който бяха отразени и се стигна до тайбрек.

В него Григор поведе с 4:1, но допусна изравняване. Той спечели следващите три точки и взе тайбрека със 7:4. Срещата продължи час и 47 минути.

За титлата българинът взима 90 точки за ранглистата и от утре ще бъде на около 70-ата позиция, което е нов рекорд за родния тенис. Димитров игра и финал на двойки, но с партньорът му Константин Кравчук загубиха с 6:7, 6:3, 3:10 от Ербер и Ронбаван.

Следващата седмица Гришо ще играе на "Чалънджър" в Сараево, като в първия кръг играе с опитния словак Карол Бек./БЛИЦ