Българската звезда на световния тенис Григор Димитров заяви, че заслужено се е класирал за 1/8-финалите на Аустрелиън Оупън, след като се наложи с 3:1 сета над канадеца Милош Раонич. Още на корта той благодари за подкрепата от българската агитка в Мелбърн: "Просто не знам какво да кажа - фантастична подкрепа! За мен бе удоволствие да играя пред вас." След това Гришо даде пространна пресконференция.
 
- Как ще определиш този мач като ниво на удовлетворение, в сравнение с всички, които си изиграл?
- Определено съм доволен, че спечелих този мач. За мен това е просто още една победа. Не мисля, че това ще е последният път, когато играем един срещу друг с Милош. Достигането до втората седмица на турнир от шлема е една важна крачка за мен. Нещо, за което говорих доста в последно време. Тренирах много и в известна степен за мен това е нещо очаквано. Чувствам се наистина много добре, навлизайки във втората седмица и мисля мач за мач.
 
- Колко важно бе търпението в днешния мач?
- Много, наистина много. Усливията не бяха лесни, тъй като имаше малко вятър и въздушни течения на корта. Не беше лесно, определено. Милош е един от тенисистите с най-мощните сервиси, а аз трябваше да бъда много търпелив и да използвам всяка възможност, която имах в мача. В същото време бях много щастлив да играя на този корт. Трибуните бяха изпълнени докрай и това допринесе за атмосферата.
 
 - Можеш ли да посочиш 1-2 неща от тренировките ти с Роджър Рашийд, които ти помогнаха значително?
- Това са дребни неща преди началото на някой мач, просто малки съвети, които реално ти помагат да се справиш с даден противник. Вече работим четири месеца и се познаваме доста добре, но пред нас предстои още много. В същото време се опитваме да гледаме на нещата ден за ден. Една от най-положителните страни в работата с него е, че всеки ден е на 100%. Никога не работиш повече, никога не работиш по-малко. Когато веднъж си започнал да постигаш тази рутина, тогава всичко си идва на мястото.
 
- Има толкова големи очаквания към теб. Как се справяш с тях?
- Да, мисля за тях понякога и не е лесно. Разбира се, всеки може да говори каквото си иска. Не че не ми пука, но за мен е важно в какво вярвам аз и че знам какво правя. Най-големите очаквания идват от мен самия и понякога е трудно да носиш това напрежение на раменете си. Просто трябва да излезеш на корта и да се състезаваш на 100%. Не е лесно, но от друга страна това му е най-хубавото нещо на тениса. Не само на тениса, но и в живота. Винаги има нещо, над което да работиш.
 
- Колко тежки бяха тренировките с Роджър по време на паузата между сезоните? Тренирахте в Лос Анджелис и Лас Вегас, нали така?
- Да.
 
- Натоварва ли те повече в сравнение с предишните ти треньори?
- С него няма леки дни, това е сигурно. Имаше период от две седмици, в които нямах дори един почивен ден, така че в известна степен е тежко, но аз просто се подчинявах на заповедите. Не можех да обмислям или да оспорвам нещо. Той даваше нареждания, аз изпълнявах, но аз обичам да тренирам и бях щастлив от тренировките. Двамата поддържаме добри отношения.
 
- Роджър забрани да се използва прякора "Бейби Фед", когато се говори за теб. Сега наричат ли те така другите тенисисти или пък медиите?
- Не, но ти току що го направи.
 
- Просто исках да знам дали това вече е останало в миналото.
- Надявам се. Какво мога да кажа? Достатъчно сме обсъждали този въпрос и многократно съм заявявал точно и ясно, че моето име е Григор. Смятам, че доказвам това с всеки изминал ден и с всеки двубой, който печеля на турнирите от Големия шлем. Определено смятам, че тази глава е вече в миналото.
 
- Днес сервисът ти беше по-постоянен, докато този на Раонич бе на приливи и отливи и успя да го пробиеш. Невероятно колко стабилен беше в своите сервис геймове. Как успя да го направиш?
- Имаше няколко неща, върху които трябваше да се фокусирам в днешния мач. Едно от най-важните беше именно сервисът и ретурът ми, както и да използвам всяка малка възможност, до която достигна. Не е лесно да играеш срещу Милош, тъй като никога не знаеш какво ще последва от другата страна на корта. Той е един от тенисистите с най-добрите сервиси на Тура и винаги е непредвидим. От своя страна се държах стабилно в срещата, не му позволявах да контролира разиграванията и поемах инициативата при всяка открила се възможност. Мачът бе оспорван и поради това, че не му давах много шансове при втория сервис. Всичко се реши от някои малки детайли, които трябваше да настроя за днешната среща.
 
- Беше ли допълнително мотивиран от факта, че Милош също е един от младите тенисисти на Тура, които се опитват на направят своя пробив на най-високото ниво в тениса?
- Сигурен съм, че това няма да е последният мач между нас и ни предстоят още много битки на корта. На първо място искам да кажа, че той е страхотно момче, а двамата се познаваме от дълги години, тъй като се състезавахме заедно при юношите. Жалко е, че трябваше да се срещнем още в ранните фази на турнира.
 
- Да разбирам ли, че поради този факт си почувствал мача като изключително важен за теб?
- Не. Просто бях развълнуван да изляза на корта и да изиграя срещата. Това е нещото, за което работих много, тренирах усилено и заслужавам да бъда тук във втората седмица. За мен това бе просто още една победа, все пак на това ниво абсолютно всеки мач е важен.
 
- Смяташ ли, че можеш да спечелиш титлата?
- Това е много добър въпрос, на който ще отговоря през следващата седмица (смее се).