Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби историческия си полуфинал в Queens Club в Лондон, след като отстъпи с 4:6, 4:6 на опитния Давид Налбандян. Въпреки поражението Гришо може да бъде щастлив от представянето си. Той се превърна в първия наш състезател, достигал до тази фаза на турнир от АТР. Осигури си и 90 точки за световната ранглиста при мъжете.

Самият Налбандян също може да се радва от представянето си. Аржентинецът бе за последно на финал на трева през 2002 година. В спора за титлата от турнира в Лондон той ще се изправи срещу Марин Чилич. В първата среща от днешната програма хърватинът се наложи над американеца Сам Квери с 6:3, 3:6, 6:3.

Срещата започна с начален удар от страна на нашето момче, който обаче Налбандян проби. След два страхотни ретура от страна на Григор при 30:30 самият аржентинец не успя да защити своето подаване и се стигна до равенство - 1:1. В третия гейм Димитров отново показа колебания, като дори направи двойна грешка. След два дюса хасковлията все пак защити сервиса си и поведе.

След това Давид Налбандян спечели набързо своя начален удар, а после проби за втори път този на Гришо, за да се стигне до 3:2. Може да се каже, че силният вятър видимо затрудняваше нашето момчето, тъй като влияеше върху летежа на топката. Двамата размениха местата си на корта в шестия гейм, за да може и аржентинецът да изпита неудобството от условията. А те доведоха до пробив в полза на Григор Димитров и 3:3. Това обаче не промени събитията на корта, защото българинът не успя да спечели подаването си за трети път от началото на мача. След това двамата размениха по един гейм. В крайна сметка номер 10 в основната схема сервира за затваряне на първи сет и го направи бързо за 6:4.

Втората част стартира отново с подаване от страна на най-добрия български тенисист при мъжете. Този път обаче той беше спечелен, въпреки че допусна изравняване от 30:0. Последва изравняване и интересен трети гейм. Въпреки че положи много усилия и спаси с ас точка за пробив, в дюса Гришо не се справи добре и допусна нов пробив. Изглеждаше, че опитният Налбандян ще се възползва бързо от възможността.  Дори поведе с 40:0, но къде с помощта на вятъра, къде със страхотни отигравания Димитров стигна до равенство. В крайна сметка при третия си опит в дюса аржентинецът затвърди пробива и поведе с 3:1.

За отрицателно време обаче след това българинът намали до 2:3, като спечели на нула своето подаване с ас още в първия сервис и никаква възможност за съперника да направи каквото и да е било. Подемът на Димитров беше явен, защото с много стабилна игра проби Налбандян и изравни геймовете - 3:3. А след това затвърди превъзходството си и поведе с 4:3 след грешка на аржентинеца на мрежата. Въпреки че имаше видими затруднения на корта, защото позволи на Гришо да стигне до дюс, Давид Налбандян защити началния си удар и изравни геймовете.

След това Димитров поведе с 40:15 при своя сервис, но допусна изравняване. Още при първото разиграване Гришо получи точка за затваряне на гейма, но съперникът се защити. Последва нова такава възможност и когато се виждаше как нашето момче приключва с воле, то не мина от другата страна на мрежата. А след това Налбандян стигна до пробив, за да поведе с 5:4 и да сервира за класирането си на финала. И не сбърка - спечели своя начален удар на 15 и затвори сета така, както първия - 6:4.

СТАТИСТИКА

Димитров/Налбандян
Асове: 6/1
Двойни грешки: 1/ 0
Първи сервис: 68%/ 63%
Спечелени точки от първи сервис: 27/48 (56%)/ 24/41 (59%)
Спечелени точки от втори сервис: 10/23 (43%)/ 15/24 (63%)
Брейк пойнтс: 7/12 (58%)/ 1/4 (25%)