Григор Димитров не успя да изпълни целта си и да приключи годината в топ 100. Българинът загуби полуфинала в Хелзинки от Ричард Беранкис с 6:7, 6:0, 1:6 и ще финишира на 106-ата позиция. Това означава, че участието му в основната схема на Откритото първенство на Австралия е под въпрос. За него трябва да се надява поне двама играчи с по-добро класиране да се откажат. Със сигурност Фернандо Гонзалес няма да играе заради травма.

Интересното в днешния мач бе, че двамата са бивши номер 1 при юношите и шампиони от US Open. Беранкис е с година по-голям, но състезателите се движат заедно и тази година стигната първите 120.

Срещата започна равностойно, като те печелеха подаванията си до 6:6. Григор обаче на два пъти трябваше да обръща от 0:30. В тайбрека състезателят от Литва поведе с 5:2. Димитров направи всичко възможно, намали на 5:6, но загуби с 5:7.

Това го амбицира и във втория сет на терена бе съвсем друг състезател. Той спечели с 6:0, като не даде никакъв шанс на съперника да вземе дори гейм.

Третият гейм обаче бе за Беранкис, който направи два ранни пробива и не даде шанс на нашето момче. Григор спечели едва един гейм и загуби мача след час и 50 минути игра./БЛИЦ