Първата ни ракета Григор Димитров записа най-славната победа в кариерата си до момента, след като успя да отстрани световния №7 Томаш Бердих от "Мастърса" в Маями. 20-годишният Гришо надделя срещу чеха с 2:1 сета - 6:3, 2:6, 6:4, като по този начин го елиминира от третия кръг на надпреварата, която е с награден фонд 4,8 милиона щатски долара.

По този начин Димитров се превърна в първият българин, побеждавал тенисист от Топ 10.

20-годишният Гришо не само записа изключително престижен успех, а и си осигури 43 370 щатски долара от наградния фонд, както и 90 точки за ранглистата, които ще му гарантират завръщане в Топ 100 и изкачване до около №85 в света.

Двубоят започна равностойно с предимство за сервиращите. Гришо обаче успя пръв да пробие в осмия гейм, след което взе първия сет при собственото си подаване. Във втората част 101-ият в класацията на АТП Димитров допусна доста непредизвикани грешки, а и успя да вкара само 44% от първия си сервис, което даде възможност на Бердих да пласира повече добри ретури и да стигне до лесни точки. Чехът набързо дръпна с 3:0, а при 5:2 реализира втори пробив, за да изравни резултата в сетовете.

Въпреки проблемите с болки в кръста, Гришо се раздаде максимално в решаващия трети сет. Талантът от Хасково отрази възможности за пробив в шестия и осмия гейм, а в деветия се концентрира максимално, възползва се от грешките на съперника при първи сервис и успя да пробие за 5:4. В следващия гейм Димитров стигна зъби и успя да затвори мача с третата си възможност след 2 часа и 15 минути игра.

Най-добрият ни тенисист пласира 26 печеливши удара срещу 21 на Бердих.

В спора за място на 1/4-финалите в Маями Гришо ще се изправи срещу друг тенисист от Топ 10 - Янко Типсаревич (Сърбия). Сблъсъкът от четвъртия кръг на престижната надпревара ще се играе във вторник.

Това ще бъде трета среща между двамата, като до момента Типсаревич победи и в двата мача. За първи път Гришо се изправи срещу сърбина на 1/4-финалите в Ийстбърн миналия сезон, а двубоят завърши с 6:3, 7:6 в полза на световния №9. Няколко месеца по-късно Типсаревич беше още по-категоричен и се наложи над хасковлията с 6:4, 6:2 във Вашингтон.