ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 2 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Най-добрият български тенисист Григор Димитров победи световния №6 Стефанос Циципас (Гърция) с 6:3, 6:7 (1), 7:6 (3) в полуфинален мач на турнира от сериите Мастърс 1000 в Париж. Срещата продължи два часа и 34 минути.

Така Гришо сложи край на серията си от пет поредни загуби от гръцкия тенисист и намали на 2:6 изоставането си в общия баланс

На финала Григор Димитров ще играе срещу Новак Джокович (Сърбия) или Андрей Рубльов (Русия).

Топ Коефициенти за Спортни Залози!

Днешният успех позволи на българския тенисист да излезе на 14-о място в световната ранглиста, след като успя да измести руснака Карен Хачанов.

Битката за титлата в Париж е втори финал на хасковлията за 2023 г., след като през месец май отстъпи на чилиеца Николас Джари в битката за трофея в Женева.

ПЪРВИ СЕТ
Мачът започна отлично за Григор. Българинът спечели първия гейм на собствен сервис. След това направи пробив в подаването на Циципас, който беше затвърден и Гришо поведе с 3:0. Едва след това гъркът спечели първия си гейм в мача. Димитров продължи летящия си старт, взимайки подаването си на нула и поведе с 4:1. Последва размяна на спечелени собствени сервис-геймове. Григор изтърва два сетбола в осмия гейм, който гъркът спечели трудно при свое подаване. Така хасковлията получи шанс да сервира за спечелване на първата част. Димитров се възползва от шанса си, взе гейма, а с това и първия сет с 6:3.

ВТОРИ СЕТ
Втората част протече с размяна на спечелени собствени сервис-геймове, в които никой от тенисистите не позволи на съперника да стигне до възможност за пробив. Това се промени в деветия гейм, когато Циципас спаси два брейкбола в полза на Григор Димитров, за да спечели подаването си и да поведе с 5:4. След това Гришо взе собствения си сервис-гейм и изравни резултата. Последва нова размяна на спечелени геймове при собствено подаване. Това доведе до 6:6. В началото на тайбрека Циципас направи два поредни минибрейка и поведе с 3:0. След това при собствен сервис увеличи аванса си до 5:0, за да си отвори пътя към спечелване на втория сет. Последва нов минибрейк и гъркът получи шест сетбола. Българинът спаси първия от тях и намали изоставането си на 1:6. Това обаче не беше достатъчно. При собствено подаване Стефанос Циципас не допусна изненада, взе тайбрека със 7:1 и сета със 7:6.

ТРЕТИ СЕТ
Григор Димитров спечели откриващия гейм в решителната част. Циципас отговори подобаващо и също взе подаването си, за да изравни за 1:1. В следващия гейм гъркът за първи път мача стигна до възможности за пробив. Григор спаси четири брейкбола, за да вземе подаването си и да поведе с 2:1. Стефанос Циципас спечели собствения си сервис-гейм и изравни резултата. След това двамата съперници взеха подаванията си и резултатът стана 3:3. Последваха четири поредни гейма, в които двамата съперници печелеха подаванията си на нула за 5:5. След това Гришо взе своя сервис-гейм и поведе в резултата. Циципас отговори на предизвикателството и изравни за 6:6. В тайбрека Гришо спечели първата точка, а след това направи два минипробива и поведе с 3:0. След това българинът взе две точка на свой сервис и взе убедителен аванс от 5:0. Едва в този момент Циципас спечели точки в тайбрека и намали изоставането си на 2:5. Григор взе подаването си и стигна до три мачбола. В този момент Циципас върна единия от тях и намали на 3:6. Това обаче не беше достатъчно. Григор Димитров върна пробива и взе тайбрека със 7:3, частта със 7:6 и мача в три сета.