Испанецът Алберт Монтанес отстрани Роджър Федерер в полуфинал на турнира в Ещорил и попречи на номер 1 в света да защити титлата си. Монтанес, който е 34-ото място в ранглистата, спечели с 6:2, 7:6 след час и 22 минути игра. Това е първи успех за 29-годишния каталунец срещу Федерер, като досега имаше три загуби. 

В първия сет Алберт поведе набързо с 4:1 гейма, след което Роджър върна един пробив, но испанецът взе два нови гейма и спечели с 6:2. Вторият сет бе по-равностоен, като двамата играха стабилно и стигнаха до тайбрейк. В него Федерер поведе с 5:2, когато се случи неочакваното и Монтанес взе следващите пет разигравания за 7:5, с което спечели и мача.

Федерер показа слаба форма на клей, като отпадна след първия си мач в Рим, а сега загуби и полуфинала в Ещорил. Следващата седмица той ще защитава титлата си от Мастърса в Мадрид, а в края на месеца тази от “Ролан Гарос”, като се очаква най-после да се изправи срещу големия си конкурент Рафаел Надал. Двамата не са играли именно от финала в Мадрид миналата година, когато швейцарецът спечели с 6:4, 6:4. В момента обаче Рафа показава страхотна форма на клей и спечели в Рим и Монте Карло. 

Монтанес ще спори за четвърта титла със сънародника си Гилермо Гарсиа-Лопес или Федерико Жил (Порт), които играят по-късно./БЛИЦ