Испания победи с 3:0 Сърбия на финалите на Купа "Дейвис" и без действащия шампион от откритото първенство по тенис на САЩ Карлос Алкарас. Така иберийците заеха първото място в групата си. С една победа до момента е и отборът на Канада, който надви Република Корея. Сърбите пък са без световния колос Новак Джокович.

Алкарас, който от тази седмица е лидер в мъжката ранглиста, пристигна във Валенсия в деня преди началото на турнира, но получи почивка в мачовете със сърбите. Той излезе на корта само за националните химни и обра аплодисментите от публиката във Валенсия, където бяха проведени първите двубои от група "В".

Испанците се справиха и без най-младия лидер в ранглистата в историята. Алберт Рамос надви Ласло Джере с 2:6, 7:6(5), 7:5 в първия сингъл, продължил близо три часа, а след това Роберто Баутиста Агут се наложи над Миомир Кечманович със 7:6(5), 7:6(5).

"Най-щастливите моменти в кариерата ми са именно на този турнир. Наистина се насладих на мачовете във Валенсия и удоволствието е още по-голямо, тъй като това е моят роден град. Изиграх труден мач и съм изтощен, но ни предстои още много работа", каза Баутиста Агут.

Марсел Гранойерс и Педро Мартинес победиха Никола Чачич и Душан Лайович с 6:7(5), 6:2, 6:2 в мача на двойки и довършиха победата над сърбите, които бяха без Новак Джокович. Двамата бяха част от шампионския отбор на Испания през 2019.