Испания спечели неофициалното световно отборно първенство по тенис за мъже “Купа Дейвис” за четвърти път в историята си. На финала, който се проведе в зала в Барселона, домакините спечелиха първите 3 мача срещу Чехия и останалите два няма да се играят. 

След като Рафаел Надал би Томаш Бердих, а Давид Ферер надигна Радек Щепанек на сингъл вчера, днес Фернандо Вердаско и Фелисиано Лопес спечелиха мача на двойките със 7:6, 7:5, 6:2. По този начин тимът им поведе с 3 победи, като финалът е до 3 от 5 успеха. Капитанът на Чехия Ярослав Навратил направи всичко възможно, за да запази шансовете на тима си и пусна и днес Щепанек и Бердих.

В драматичния мач обаче героите на Испания от миналогодишния финал с Аржентина Вердаско и Лопес показаха повече свежест и по-здрави нерви. Те спечелиха първия гейм след тайбрек, а втория с по-добра игра взеха със 7:5. Предвкусвайки близкия успех левичарите не дадоха никакъв шанс на съперниците си в третия сет и го взеха с 6:2. Третият мач продължи 2 часа и 46 минути.

Испания спечели четвъртата си “Купа Дейвис” след тези през 2000, 2004 и 2008 година. Това е първият отбор, който защитава титлата си в последните десет години. За последно това стори Швеция през 1998 година.

За победителите капитанът Алберт Коста заложи на Рафаел Надал, Давид Ферер, Фернандо Вердаско и Фелисиано Лопес./БЛИЦ