Новак Джокович влезе в историята на Оупън ерата, след като спечели за трети пореден път Откритото първенство на Австралия. Нещо, което за последно направи Рой Емерсън. Освен това сърбинът се нареди до легендите Роджър Федерер и Андре Агаси, които имат по 4 титли от "Аустрелиън Оупън". Във финала на турнира световният номер 1 в мъжкия тенис се наложи с 6:7(2), 7:6(3), 6:3, 6:2 над Анди Мъри. Британецът пък пропусна да се превърне в първия състезател, който след първия си трофей от Големия шлем (б.а. - Ю Ес Оупън през 2012 година) достига веднага до втори.

Първото подаване в мача направи именно сърбинът, но точката бе спечелена със страхотен форхенд по правата на британеца. Все пак Ноле не допусна изненада и поведе с 1:0 гейма. След равностойна игра и печелене на сервисите си в петия гейм Джокович беше затруднен. Въпреки че водеше играта, стигна се до равенство в точките. А при разиграването за затваряне на подаването си сърбинът се измъкна деликатно след агресивна игра на мрежата от страна на Мъри. В следващия пък проблеми срещна британецът. Джокович имаше две точки за пробив, но се стигна до дюс. След три равенства Анди Мъри взе аванс и след това с ас изравни геймовете - 3:3. В крайна сметка до последно двамата печелиха своите сервиси, което доведе нещата до тайбрек. В него Джокович показа ниска концентрация и позволи на съперника си да дръпне в убедително в точките. И след час и осем минути Анди Мъри затвори първия сет със 7:6(2).

Втората част започна по-добре за британеца. Мъри спечели сравнително лесно своето подаване, след което тотално измъчи Джокович при неговия сервис. Виждаше се, че Ноле е нестабилен, но въпреки това се спаси от пробив. Ситуацията на корта продължи да бъде непроменена. Шотландецът печелеше лесно своите сервиси, докато сърбинът трябваше да се старае доста, за да защити подаването си. Така сценарият от първия сет се повтори. И вторият трябваше да бъде решен с тайбрек. В него Анди Мъри направи някои непредизвикани грешки, от които противникът му се възползвам максимално и изравни частите на 1:1 след 7:6(3).

В третата част мачът не претърпя промяна продължително време. Резултатът се движеше гейм за гейм. И чак в осмия се появи най-категоричната възможност за пробив. Новак Джокович поведе с 40:0 при сервис от страна на Мъри. Британецът успя да върне две точки, но с форхенд в мрежата след това позволи да бъде осъществен първият пробив в срещата. Така сърбинът получи възможност да подава, за да затвори втория сет. И го направи на нула за 6:3 и пълен обрат в частите - 2:1.

Четвъртият сет стартира с колебание в сервиса на шотландеца. И това се затвърди още в третия гейм, когато Джокович за втори път в мача проби подаването му и поведе с 2:1. Последва затвърждаване от страна на сърбина за 3:1 след което и двойна грешка на Мъри при 40:40 и преднина за съперника му. По този начин световният номер едно направи още един пробив и поведе с 4:1 по пътя си към трета поредна титла в Австралия. До края изненада не последва и сръбският хегемон спечели мача, затваряйки последната част с 6:2 за шестата си титла от Големия шлем. 

При дамите вчера Виктория Азаренка защити титлата си с победа над китайката На Ли.

Новак Джокович - Анди Мъри - 6:7(2), 7:6(3), 6:3, 6:2 гейма