Новак Джокович направи историческо постижение с класирането си за финала на “Уимбълдън”. От понеделник сърбинът ще оглави световната тенис ранглиста, като измества от лидерската позиция Рафаел Надал.

Това стана възможно след победа на Ноле над Жо-Вилфрец Цонга със 7:6, 6:2, 6:7, 6:3 в полуфиналите на “Уимбълдън”. Както е известно, във втория кръг на турнира французинът отстрани Григор Димитров.

Цонга започна добре и поведе с 2:0, но Джокович изравни и спечели първия сет след тайбрек. Във втория Новак бе много концентриран и не даде шанс на съперника си. В третата част новият номер 1 сервираше за мача при 6:5, но допусна изравняване, след което загуби и тайбрека с 8:10. Той обаче бе безкомпромисен в четвъртия сет и го взе с 6:3.

На финала сърбинът ще играе с победителя от двойката Анди Мъри и Рафаел Надал, който е шампион от миналата година.

С успеха си Ноле ще оглави ранглистата, като събира 12 485 точки. Той е първият тенисист, който прекъсва лидерската доминация на Роджър Федерер и Рафаел Надал. На 2 февруари 2004 швейцарецът зае първата позиция, на която остана рекордните 237 последователни седмици. Той бе изместен от Надал, като двамата се редуваха на върха до този момент.

Това е Новак Джокович
Роден на: 22 май 1987 година
Родно място: Белград, Сърбия
Висок: 188 см, тегло: 80 кг
Професионалист от 2003 година
Играе с дясна ръка
Заработени приходи: 26 116 690 долара

Титли от Голям шлем:
3 – Аустрелиън Оупън (2008, 2011), "Уимбълдън" (2011)

За него
Наричат го Ноле или Джокера заради забавния характер
Има двама по-малки братя Марко и Джордже
Родителите му Сържан и Дияна са бивши скиори
Приятелката му се казва Йелена Ристич и се познават от 5 години
Идол му е Пийт Сампрас
Говори сръбски, английски и немски език
Обича рап музиката и наскоро записа песен за близнаците Майк и Боб Брайън (една от най-добрите двойки в тениса)

Джокович произхожда от спортно семейство - баща му, чичо му и леля му са професионални скиори. Баща му Сърджан, който освен скиор е и добър футболист, искал Новак да се занимава със ски или с футбол, но въпреки това синът му започнал да тренира тенис на четири години. На дванадесет Джокович отива в Мюнхен, където в продължение на две години тренира в академията на Ники Пилич. Дебютът на Джокович на официален турнир на ITF е през 2000 г., когато той е само на 13 години. В квалификациите на турнира в Панчево, Сърбия губи от Йордан Кънев с 1:6, 2:6. През 2003 г. печели първият си Фючърс турнир.