Френският ветеран Жо-Вилфрид Цонга обяви, че ще сложи край на професионалната си тенис кариера след участието си във втория за годината турнир от Големия шлем – "Ролан Гарос". Надпреварата в Париж ще се проведе между 22 май и 5 юни и ще бъде последна за бившия №5 в световната ранглиста. 

36-годишният французин игра доста рядко последните две години заради травма в гърба, като през 2021 г. има само 1 победа и 8 загуби. Цонга обясни, че контузиите го принуждават да се оттегли. 

 Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

В дългата си кариера Цонга веднъж е стигал до финал на Australiаn Open (2008 година). Той е и сребърен медалист от Олимпийските игри в Лондон през 2012 година, а с Франция има една спечелена Купа "Дейвис" (2017 г.).

"От няколко години поне по веднъж на ден се питам „Защо го правя? Защо се наранявам така? Защо полагам всички тези усилия?“. Умът ми ми казва, че мога да играя цял живот, но след това тялото ми ми напомня, че вече не мога да демонстрирам онова ниво, което показвах преди", обясни роденият в Льо Ман Цонга.

"Винаги съм си поставял високи цели. Това ще е възможност да дам всичко от себе си на един от най-големите турнири за последен път - "Ролан Гарос". Исках да спра, докато все още мога сам да направя този избор и да мога да се сбогувам с феновете на корта", добави французинът. 

Цонга два пъти е достигал до полуфинал в Откритото първенство на Франция по тенис.


*Снимка: Profimedia.bg