Световният номер 1 Рафаел Надал донесе шестата Купа "Дейвис" на страната си и първа въобще в новия формат на надпреварата като финали, след като победи в два сета Денис Шаповалов с 6:3, 7:6 (6).

С успеха на Матадора, който бе 29-и пореден за него в надпреварата, Испания си подпечата титлата след 2:0 победи във финалните битки с Канада. По-рано днес Роберто Баутиста Агут взе първата от двете победи, матирайки Феликс-Оже Алиасим с 6:3, 7:6(7).

Триумфът на Испания е първи от 2011-а година насам. Тогава те победиха Аржентина във финалната серия с 3:1.

Тази титла значеше, че  селекцията на Серхи Бругера се доближава до петия в историческото класиране на турнира Швеция, която има седем отличия. Убедителен лидер по трофеи от Купа "Дейвис" е САЩ с 32. За самия Рафа Надал това е пета титла от надпреварата.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

ПЪРВИ СЕТ
Рафа започна срещата много уверено и набързо спечели първото си сервиране в срещата на 0, за да поведе. Матадора продължи в същия дух и притисна Шаповалов при неговото първо подаване, но в крайна сметка изпусна точка за пробив и канадецът изравни. Последва нов безупречен сервис на испанеца и той отново взе преднина. В четвъртото разиграване отново Надал натисна, но отново не успя да реализира брейк бол. В крайна сметка неизбежното се случи и след като поведе с 3:2, Матадора съумя да реализира пробив, за да дръпне с 4:2 в много важен момент. Последва и нов сервис, спечелен на 0 и предина от 5:2. До края Шаповалов максимално опита да затрудни испанеца и да върне пробива, но това така и не случи, а Рафа затвори сета с 6:3.

ВТОРИ СЕТ
Втората част започна със сервис на канадеца, който сравнително спокойно го спечели, за да поведе с 1:0. Последва доста трудно изравняване от Рафа след дюс. При третото разиграване на втория сет Надал отново имаше две точки за пробив, но не се възползва и Шаповалов дръпна с 2:1. Оттук нататък последваха доста равностойни геймове, като една идея по-добрият тенисист при сервис на съперника бе Матадора. На няколко пъти испанецът бе пред пробив, но канадецът се спаси и така се стигна до 6:6 и тайбрек. В него Рафа се оказа по-съобразителен, въпреки че не бе никак лесно, тъй като канадецът показа здрави нерви. В крайна сметка Надал реализира четири мини пробива и след третия си мачбол стигна до победа с 9:7 в тайбрека, за да спечели срещата с 2:0 сета.

Spain