Условията за провеждане на „Уимбълдън“ се превърнаха в централна тема в първите два дни от турнира. Първо Адриан Манарино прекрати участието си в мача срещу Роджър Федерер, след като се контузи при подхлъзване на корта. Само час по-късно Серина Уилямс също се отказа заради травма, след като два пъти загуби равновесие върху хлъзгавата трева.

Световният №1 Новак Джокович обяви, че никога преди не е падал толкова на корта по време на мач, след като няколко пъти се подхлъзна при победата си над британеца Джак Дрейпър в понеделник. Анди Мъри също отбеляза, че условията са доста хлъзгави. Роджър Федерер призна, че паданията се случват предимно при затворен покрив на корта.

Коментарите на всички тенисисти плюс отпадането на Манарино и Серина Уилямс заради контузии, получени при подхлъзване на корта, накараха ръководството на „Ол Инглънд Клъб“ да излезе с официално обяснение.

„В първите два дни на „Уимбълдън“ сме свидетели на най-влажните дни на турнира за последното десетилетие. Влажността оказва влияние, а това е периодът от турнира, в който тревата е най-свежа и зелена. Дъждът изисква да затваряме покривите на Централния корт и Корт №1 за дълги периоди. С всеки изминал мач обаче условията ще се подобряват“, коментираха от ръководството на турнира.

Защо тревните кортове са толкова хлъзгави?

Мачовете на „Уимбълдън“ често бяха прекъсвани от дъждове в първите два дни от турнира, а на комплекса има само два покрити терена. Напълно естествено е тревата да бъде хлъзгава, но при затворен покрив за по-дълго време и изпаренията от дъжда се увеличава влажността на въздуха във вътрешността. Това предизвиква ново овлажняване на самите тревни стръкове и условията за подхлъзване на играчите са увеличават значително.

Пат Кеш, който печели „Уимбълдън“ през 1987 г., направи интересен коментар, твърдейки че тенисистите приличат на анимационната сърна Бамби, поставена върху лед.

„Тревните кортове са хлъзгави и е предизвикателство да играеш върху тях. При тях има три фази – много хлъзгаво навсякъде, хлъзгаво по външния периметър, а към края на турнира вече имаме много прах, който също по принцип е хлъзгав. При повишена влажност това още повече усложнява играта на тенисистите“, коментира Кеш пред изданието „Днес на „Уимбълдън“.

Какво се случва на Централния корт при затворен покрив?

От близък поглед тревата изглежда много свежа и лъскава. В комбинация с валежите и парниковият ефект, създаван при затворен покрив, условията за тенисистите стават далеч по-коварни от обикновено.

След отпадането на Серина Уилямс на централния корт допълнително бяха пуснати пръскачки, включително и зад двете основни линии. След това тревата беше покрита с предпазната зелена тента. Покривът беше отворен едва през нощта.

Въпреки това не бива да се забравя, че отговорниците за тревата на „Уимбълдън“ знаят какво правят и са изключително опитни в работата си, тенисистите често се съветват с тях за условията. Техният началник Нийл Събли признава, че от тревоги за състоянието на кортовете често не може да спи по време на турнира.
Ейми ЛОФТХАУС, „Би Би Си“
Превод от английски на Веселин Русинов, БЛИЦ