Родената в Москва, но състезаваща се за Казахстан Ярослава Шведова записа името си в историята на тениса, след като записа т.нар. „златен сет” – спечелване на 24 поредни точки в един сет. Това тя стори при победата си срещу финалистката от "Ролан Гарос" Сара Ерани с 6:0, 6:4 в мач от третия кръг на Откритото първенство на Великобритания – „Уимбълдън”.

Според организаторите на турнира и ITF, тя е първата тенисистка в "Оупън ерата", която успява да постигне т. нар. "златен сет", т.е. да спечели 24 поредни точки в един сет. Поставената под номер 10 в схемата Ерани прекъсна серията на участващата с "уайлд кард" своя противничка, спечелвайки първата точка във втория сет и дори поведе с 2:0 във втората част, но в крайна сметка загуби срещата. Любопитно за отбелязване е, че Ерани допусна само една непредизвикана грешка в шестте гейма на историческия първи сет. В него Шведова регистрира 4 аса и общо 14 печеливши удара. "Златният сет" приключи след само 15 минути игра.

До този момент само един тенисист при мъжете е успявал да спечели всички точки в един сет и това е американецът Бил Сканиън. Той постига "златен сет" през 1985 година, в първия кръг на турнира в Делрей Бийч срещу бразилеца Маркос Хосевар. Сканиън печели мача с 6:2, 6:0.