Хакерската групировка Fancy Bear разкри данни за употреба на допинг от сестрите Серина и Винъс Уилямс. Имената на тенисистките фигурират в документи, откраднати от хакерите, от които става ясно, че между 2010 и 2015 година в пробите им са откривани близо пет забранени медикаменти.

Сред допингираните са четирикратната олимпийска шампионка по спортна гимнастика Симон Байлс и баскетболистката Елена Деле Доне, всички от САЩ.

От публикуваните документи става ясно, че през 2010, 2014 и 2015 година на Серена Уилямс е било позволено да употребява оксикодон, хидроморфон, преднизон, преднизолон и метилпреднизолон. Всички тези вещества са в списъка със забранените.

Винъс Уилямс през 2010, 2011, 2012 и 2013 година е получила разрешение да използва преднизон, предизолон, триамцинолон и формотерол. Позволението е дадено, за да се използват веществата за терапевтични цели.

Според данните на Fancy Bear през август 2016 година Симон Байлс е дала положителна проба за психостимуланта метилфениодат. Въпреки това американската гимнастичка не е наказани и тя спечели четири златни медала в Рио де Жанейро. През 2012, 2013 и 2014 година Байлс е имала разрешение да употребява амфетамин/декстроамфетамин.

През август тази година баскетболистката Елена Деле Доне е дала положителна проба за амфетамин. През 2014 година й е било разрешено да приема амфетамин и хидрокортизон.

Международният олимпийски комитет побърза да опровергае информацията: „МОК може да потвърди, че спортистките, чиито имена фигурират в документите, не са давали положителни проби по време на олимпийските игри в Рио де Жанейро.“

Ето част от документите (всички вижте - ТУК)