Първата ракета на Хърватия Марин Чилич даде аванс от 2:0 победи на своите срещу шампиона Франция във финала на Купа „Дейвис“ в Лил, след като победи „преродения“ Жо-Вилфрид Цонга с 6-3 7-6 6-4 пред точно 19,444 привърженици в залата. Победителят изнесе силен двубой, в който не допусна пробив, доближавайки „шахматистите“ само на успех от титлата.

Цонга пропусна почти целия сезон 2018 заради операция на лявото коляно, но капитанът Яник Ноа все пак реши да заложи на опитния ас за сметка на Лука Пуй. 33-годишният ветеран е известен със своите вдъхновени игри пред родна публика, но балансът му в срещите с Чилич вече е 2 победи и 6 поражения.

 

Цонга показа тенис, по който нямаше как да се познае, че почти не е играл през сезона. Представителят на домакините не отстъпваше в началото, но в шестия гейм изостана 15-40 и шансът бе достатъчен за Чилич да се възползва – 4-2. Инкасираният брейк разклати падналия до №259 в ранглистата французин, който в осмата част неутрализира сетбол – 3-5.   

При този резултат всичко бе в ръцете на Чилич, който затвори на нула, слагайки край на сет, в който не загуби точка на първи сервис (10/10) при 40% вкаран първи начален удар и ефективност от 10/11 на втори.

След подновяването на играта Цонга не допусна спад в нивото си към средата на частта, а в осмия гейм даже поведе 15-40, но Чилич остана непоклатим и се измъкна – 4-4.

Разочарованието за един от любимците на публиката в Лил настъпи в самия край заради допуснат пробив за 5-6. Така Марин сервираше за сета и поведе 40-0. В следващата точка вкара перфектен сервис, извади от баланс съперника си с дълбок форхенд, който му позволи да излезе на мрежата, където да завърши със смач – 7-5.

В третия сет Чилич първи трябваше да спасява сервис гейма си от трудна ситуация. Световният №7 запази перфектната си успеваемост в тези ситуации и отново не се поддаде – 2-2. Още в следващата част пък нанесе своя удар и проби за 3-2 след двойна грешка на точка за пробив на опонента му.

В паузата Цонга поиска медицински таймаут, след който успокои феновете и се върна на корта, като даже стигна до топка за рибрейк, но я пропусна – 2-4. При 5-4 Чилич сервираше за победата и обърна гейм от 0-30, за да приключи срещата – 6-4.

TennisKafe.com