Хърватия стана първият отбор, класирал за тазгодишното издание на Купа Дейвис. Това стана след победата с 2:1 над Иjалия.

След равенство в мачовете на сингъл, победителят беше решен в срещата на двойки, където Мате Павич и Никола Мектич се наложиха с 6:3, 6:4 над Фабио Фонини и Яник Синер.

Синър, който след успеха си на сингъл, в мача на дуетите замени Симоне Болели. Двамата с Фонини обаче така и не успяха да стигнат до възможност за пробив в срещата с Павич и Мектич. Двамата хървати през тази година спечелиха „Уимбълдън“ и олимпийската титла в Токио.

Хърватия, която е двукратен шампион на Купа Дейвис, ще играе на полуфиналите срещу победителя от мача между Сърбия и Казахстан, които ще изиграят своя четвъртфинал в сряда.

Мачовете на сингъл между Хърватия и Италия започнаха с изненада, след като Борна Гойо се наложи със 7:6 (2), 2:6, 6:2 над Лоренцо Сонего. Гойо, който е на 252 места след 27-ия в света Сонего, изоставаше с 1:4 в първия сет, но стигна до тайбрек, който спечели. Сонего доминираше във втория сет, но в решителната част направи много грешки и изтърва три брейкпоинта в седмия гейм.

Синър изравни резултата, след като победи бившия шампион на US Open Марин Чилич с 3:6, 7:6 (4), 6:3. Световният №10 се радваше на сериозна подкрепа от публиката в Торино, но въпреки това на няколко пъти стимулираше феновете за по-шумна поддръжка.

В другите четвъртфинали от Купа Дейвис Великобритания днес играе срещу Германия в Инсбрук, а в четвъртък Русия среща Швеция в Мадрид.