Бившият номер едно в света Лейтън Хюит отпадна още в първия кръг на Australian Open, след като загуби с 6:7(4), 5:7, 3:6 от поставения под номер 8 в схемата Янко Типсаревич. Така любимецът на публиката се прости с надеждите си за по-голям успех в родната си Австралия.

В начало двубоят бе изключително равностоен, като двамата тенисисти печелеха подаванията си без проблеми, а първият брекпойнт в сета дойде чак при 5:5. Тогава Типсаревич имаше възможност да спечели подаването на Хюит, но не успя да се възползва от нея. Впоследствие се стигна до решителен тайбрек, в който сърбинът доминира тотално. Той имаше 4 сетбола и въпреки че австралиецът успя да спаси първите два, силите не му достигнаха за повече и 9-ят в света поведе в резултата.

Вторият сет започна перфектно за представителя на домакините, който направи два бързи пробива и поведе с 3:0. Типсаревич успя да върне единия веднага и намали резултата. В края на сета обаче настъпи спад в играта на Хюит, който изгуби четири поредни гейма, допусна два пробива и отстъпи във втората част с 5:7.

Втората ракета на Сърбия успя да поведе с 3:0 в третия сет, но Хюит не се отказа и изравни. След това Типсаревич отново взе подаване на съперника си и когато сервира при 5:3, спечели първия от двата си мачбола.

В следващия кръг той ще се изправи срещу Лукаш Лацко от Словакия, който се наложи над Жил Мюлер (Люксембург) с 6:2, 6:4, 7:6(3).