Ким Клайстерс имаше сериозни проблеми в срещата си от втория кръг на Australian Open. Белгийката, която е финалистка в Мелбърн от 2004 г., победи Тамарин Танасугарн от Тайланд с 6:3, 6:3. Тя обаче допусна доста грешки и бе затруднена от 32-годишната си съперничка, която в първия кръг отстрани Сесил Каратанчева. Ким започна отлично с ранен пробив, но тайландката бързо се върна в сета. Танасугарн пропусна отлични възможности да усложни задачата на Клайстерс в първия сет, но 26-годишната белгийка успя да го затвори с 6:3. Втората част започна повече от изненадващо, като тенисистката от Тайланд, която в определени периоди доминираше в разиграванията, поведе с 3:0. Шампионката от US Open обаче демонстрира воля и характер, въпреки че играта й не бе на най-високото ниво. Ким успя не само да изравни, но и да спечели шест поредни гейма за 6:3. Почти всеки от тези геймове обаче бе страхотна битка.

Другите фаворитки нямаха подобни проблеми. Поставената под номер 3 Светлана Кузнецова от Русия отнесе сънародничката си Анастасия Павлюченкова с 6:2, 6:2 и то без да показва максимума си. Финалистката от US Open Каролин Вожняцки пък се справи с Александра Возняк от Канада с 6:4, 6:2. Датчанката демонстрира стабилна игра и успя да неутрализира мощните удари на съперничката си.

Мария Кириленко продължи с отличното си представяне. Рускинята, която изхвърли Мария Шарапова в първия кръг, спечели с 6:3, 6:1 срещу Ивон Мойсбургер от Австрия. Поставената под номер 7 Виктория Азаренка от Беларус бе безапелационна срещу французойката Стефани Коен-Алоро и победи с 6:2, 6:0. Полуфиналистката от 2008 г. Даниела Хантухова направи невероятен обрат в третия сет, за да стигне до крайното 3:6, 6:1, 7:5 срещу украинката Виктория Кутузова. Словачката изоставаше с 0:4 в решителната трета част, когато направи серия от пет поредни спечелени гейма, за да обърне нещата в своя полза./БЛИЦ