Рускинята Мария Шарапова не успя да достигне до финала на “Australian Open”, след като допусна загуба от китайката На Ли с 2:6, 2:6. Приятелката на Григор Димитров бе фаворитка за спечелване на Откритото първенство на Австралия, след като до мача с номер 6 в схемата не бе загубила нито сет. Не така обаче мислеше На Ли.

Двубоят започна кошмарно за Шарапова. Тя допусна пробив още в първото си сервиране, а в последствие резултата набъбна до 3:1 в полза на китайката. Шарапова спаси два брейкпойнта, но допусна да изпусне третия и преднината на На Ли стана непреодолима – 4:1. Маша се върна в сета с пробив, но той бе върнат мигновено от азиатката. В крайна сметка, след гейм на 15, На Ли спечели сета и поведе в резултата.

Втората част започна равностойно. Двете тенисистки печелиха сервиранията си до 2:2. Последва обаче нов пробив на подаването на рускинята и гейм при сервиране за китайката – 4:2. Това като, че ли пречупи любовта на Григор Димитров и тя допусна нов пробив. Нов пробив за Ли и 5:2, а китайката сервираше за мача. Мария даде максимален отпор, но в крайна сметка успя да спаси само един мач пойнт. При втората възможност за затваряне на мача китайката успя и след 6:2, 6:2 стигна до финала на турнира.

В другия полуфинал Виктория Азаренка среща американската сензация Слоун Стивънс.