Петра Квитова се класира за първи път на финал на Аустрелиън Оупън. 28-годишната чехкиня елиминира сензацията до този момент в турнира Даниел Колинс, спечелвайки в два сета 7:6(2), 6:0. 

25-годишната американка привлече вниманието със силното си представяне в предишните си мачове, но срещу далеч по-класната от нея Петра Квитова не успя да стори чудото. Колинс, която елиминира Юлия Гьоргес, Каролин Гарсия и Анжелик Кербер се противопостави на чехкинята само в първия сет. В него се стигна до тайбрек, в който чехкинята взе аванс, след като проби за 2-1, а после взе двете си подавания – 4-1. В следващата точка Колинс игра на втори сервис, което даде възможност на чехкинята да вземе предимство с дълбок ретур, а със следващото си отиграване пласира неспасяем бекхенд по диагонала – 5-1. След ас Квитова си гарантира четири поредни сетбола и реализира първия. Чехкинята беше безпощадна във втория сет, в който дори не позволи на американката да й вземе гейм - 6:0.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Напълно заслужено Квитова, която е осма поставена в схемата в Мелбърн, се класирана финала на финала и очаква победителката от другия полуфинал между Каролина Плишкова и Наоми Осака.