Трикратната победителка от Откритото първенство на САЩ Ким Клайстерс триумфира и в Австралия. Това е четвърта титла от “Големия Шлем” за белгийката и трета след завръщането й на корта преди две години. На финала на “Аустрелиън Оупън” бившата номер 1 победи трудно китайката Ли На с 3:6, 6:3, 6:3.

Срещата премина през редица обрати, като двете състезателки направиха общо 12 пробива. Ким поведе набързо с 2:0, като Ли не взе нито една точка. Тя обаче постепенно влезе в мача и изравни до 2:2. Клайстерс спечели подаването си, китайката също. При 3:3 азиатката спечели при подаване на съперничката си, взе своето и след нов пробив поведе със сет аванс – 6:3.

По всичко личеше, че китайката се намира в страхотна форма и демонстрирайки чудесна игра тя се превърна във фаворит за титлата. Вторият сет започна с 4 разменени пробива до 2:2. След 3:3 обаче Клайстерс взе три гейма, с което и сета – 6:3.

Решителната трета част започна с два гейма на сметката на Ким. Ли върна един пробив, но Клайстерс веднага взе подаването на съперничката – 3:1. До края двете не сбъркаха и белгийката се поздрави с успеха.

Това е неин втори пореден успех в турнир от “Големия Шлем”, след като миналата година спечели US Open. Преди ден Ким заяви, че вероятно това ще бъде последният й пълен сезон на корта, а след края му ще обърне повече време на съпруга си Брайън Линч и дъщеричката им Джейда Ели./БЛИЦ