Шестият в схемата Филип Колшрайбер стана първият германец, спечелил турнира в Кицбюел. 31-годишният тенисист, който живее в австрийския ски център се наложи с 2:6, 6:2, 6:2 над френския квалификант Пол-Анри Матийо.
 
Това е шеста титла в кариерата на Колшрайбер и негова първа за годината, след като загуби от Анди Мъри на финала на Мюнхен. Матийо, който започна седмицата като 109-и в света, стана първият квалификант, достигнал до финал в Кицбюел. Това беше първият финал за французина за последните шест години, като той няма титла от осем години.
 
Пол-Анри Матийо, който няма победа над Колшрайбер от 2003 г., започна добре и спечели първия сет. Във втората час германецът загуби само три точки при свой сервис и направи един пробив, за да изравни резултата. Нови два пробива при подаване на французина в третия сет решиха мача в полза на Колшрайбер.
 
Матийо стана четвъртият французин, който губи финал на турнира в Кицбюел. Преди това Гилермо Вияс победи Анри Льоконт през 1983 г., Горан Иванишевич се наложи над Фабрис Санторо през 1994 г., а Гийермо Гарсия-Лопес надви Жулиен Бенето през 2009 г.