Филип Колшрайбер се върна в отбора на Германия за Купа Дейвис за предстоящия мач от първия кръг на турнира срещу Аржентина в Буенос Айрес (1-3 февруари 2013 г.). В същото време от немската тенис федерация обявиха, че Томи Хаас е отказал да участва в тима.
 
Новият капитан на Германия Карстен Ариенс обяви още двама тенисисти, които ще бъдат част от отбора – Флориан Майер и Филип Печнер. Четвъртият член на тима ще бъде избран в зависимост от резултатите през януари.
 
Колшрайбер не игра в плейофа срещу Австралия през септември заради лични проблеми с тогавашния капитан Патрик Кюнен, който подаде оставка през есента.
 
Филип Колшрайбер е най-високо класираният германски тенисист в ранглистата на АТР - заема 20-о място. Хаас е 21-и. Той е обявил пред Ариенс, че заради възрастта си (35 г.) счита пътуването до Буенос Айрес за изморително. Освен това 2013 г. ще бъде последна в кариерата му.
 
Германия има само две победи над Аржентина в осемте мача между двата тима за Купа Дейвис. Немците са загубили и трите срещи, които са се провели в Буенос Айрес.