Световният №1 в мъжкия тенис Яник Синер се класира за финала на US Open за първи път в кариерата си. Това стана факт след успех със 7:5, 7:6 (3), 6:2 над Джак Дрейпър. По този начин италианецът спря полета на съперника си в Ню Йорк, след като британецът стигна до полуфиналите без загубен сет.

Срещата продължи три часа и пет минути и беше изключително тежка за двамата тенинисти заради високата влажност на въздуха. Синер и Дрейпъл се нуждаеха от специализана помощ на корта. Италианецът получи масаж на китката на лявата ръка заради контузията при падане по време на втория сет. Британецът пък повърна два пъти на корта и потърси лекарска помощ.

Първият сет вървеше равностойно до седмия гейм, когато участващият на първия си турнир след скандала с положителните му допинг проби Синер направи пробив. Джак Дрейпър го върна моментално, но в 11-ия гейм допусна нов брейк в подаването си и след това Моркова приключи частта при собствения си сервис-гейм и при първия от трите си сетбола.

Втората част протече без пробиви в подаванията, въпреки че и двамата имаха възможности за това. Така се стигна до тайбрек, в който Синер направи два минибрейка още в началото, за да поведе с 4:0 и това му отвори пътя към спечелване на сета. Италианецът направи пробив в шестия гейм на третата част, а след това и още един в осмия, когато приключи срещата още с първия си мачбол.

Яник Синер ще направи опит да спечели и втория за годината турнир от Големия шлем на твърди кортове, след като в началото на 2024 г. ликува на Australian Open. Негов съперник на финала в Ню Йорк ще бъде победителят от мача между американците Тейлър Фритц и Франсис Тиафо.

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ US OPEN ПРИ МЪЖЕТЕ - ТУК
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ US OPEN ПРИ ЖЕНИТЕ - ТУК