Слабият сезон на Цветана Пиронкова се отрази и на класирането й в световната ранглиста. Пловдивчанката от днес е аут от Топ 100, като е №101. За последно Пиронкова се намираше извън първата стотица на 8 май 2010 г., когато отново бе №101 в света. Тя бързо поправи грешката си, след като две седмици по-късно игра четвъртфинал във Варшава, а само месец след това достигна до историческия за българския тенис полуфинал на Уимбълдън. Благодарение на него Цветана  влезе в Топ 40 и малко по-късно подобри рекордното си класиране, изкачвайки се до №31.

Пиронкова има реални шансове да се завърне в Топ 100 още през следващата седмица, тъй като тогава ще прибави към актива си спечелените 20 точки от класирането си за последния квалификационен кръг в Токио. С тях българката към момента се изкачва до №99, но дали ще успее да намери отново място в челната стотица, зависи изцяло от представянето през следващите няколко дни на тенисистките, намиращи се зад тази позиция, уточнява tenniskafe.com.

Елица Костова продължава да бъде втора ракета на България, заемайки №277, а Топ 5 на най-добрите родни тенисистки се допълва от Диа Евтимова (№343), Александрина Найденова (№358) и Изабелла Шиникова (№373). Виктория Томова и Борислава Ботушарова бяха единствените българки, които достигнаха до осминафиналите на "Алианц къп", а благодарение на това днес двете подобряват рекордните си класирания, след като Вики се изкачва до №408, а Борислава вече е №569.